Overslaan en naar de inhoud gaan

Klein racismeprotest: 'Signaal is belangrijker dan omvang'

Geplaatst opvrijdag 5 juni 2020 - 20:28

Tegenover de massale antiracisme-protesten op de Dam in Amsterdam en bij de Rotterdamse Erasmusbrug staan ook kleinschalige initiatieven. Zoals de demonstratie vrijdagavond nabij de stadsbrug in Weert, die door de organisatie geheim is gehouden.

"Wij willen met een kleine groep mensen een signaal afgeven", zegt Marieke Manders van de werkgroep GroenLinks in Weert. Zij geeft aan dat ze de burgemeester van Weert heeft beloofd haar best te doen om het kleinschalig te houden. De protestactie begint om 19:00 uur en duurt tot 21:00 uur.

George Floyd
Sinds de dood van de door politiegeweld omgekomen zwarte Amerikaan George Floyd worden er wereldwijd antiracismedemonstraties gehouden. Op Tweede Pinksterdag was de Markt in Maastricht het toneel van een protestactie waar een paar honderd actievoerders aan deelnamen.

Voor zondag 7 juni is er een Black Lives Matter-betoging in Maastricht aangekondigd. Via social media hebben 1500 demonstranten aangegeven op het Griendpark af te komen.

Statement
Zo groot wil Manders niet dat haar protest nu wordt, omdat ze beloofd heeft het klein te houden. "Ik vind vooral het statement belangrijk, niet het aantal mensen dat komt demonstreren." Ze heeft nog geen idee wat haar geheime, kleine protest teweeg gaat brengen.

Demonstratie Weert - 5 jun 2020
Foto: L1

Geen eis
De belofte om de protestactie klein te houden was geen eis van de gemeente Weert, zo geeft waarnemend burgemeester Ina Leppink aan. Wel heeft de gemeente erop gewezen dat de demonstranten zich aan de coronaregels moeten houden. Anderhalve meter afstand dus. "Verder heb ik aangegeven dat er per vijf demonstranten één persoon van de organisatie moet zijn om erop te letten dat de coronamaatregelen nageleefd worden", zegt Leppink.

Tegendemonstratie
Mocht de opkomst onverwacht groter worden zodat de anderhalvemeterregel niet kan worden nageleefd, dan heeft de gemeente diverse scenario’s achter de hand. Die zijn er ook voor het geval er een spontane tegendemonstratie ontstaat. Leppink heeft binnen de Veiligheidsregio Limburg-Noord overleg gevoerd over het protest in Weert.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten