Overslaan en naar de inhoud gaan

Klein racismeprotest: 'Signaal is belangrijker dan omvang'

Geplaatst opvrijdag 5 juni 2020 - 20:28

Tegenover de massale antiracisme-protesten op de Dam in Amsterdam en bij de Rotterdamse Erasmusbrug staan ook kleinschalige initiatieven. Zoals de demonstratie vrijdagavond nabij de stadsbrug in Weert, die door de organisatie geheim is gehouden.

"Wij willen met een kleine groep mensen een signaal afgeven", zegt Marieke Manders van de werkgroep GroenLinks in Weert. Zij geeft aan dat ze de burgemeester van Weert heeft beloofd haar best te doen om het kleinschalig te houden. De protestactie begint om 19:00 uur en duurt tot 21:00 uur.

George Floyd
Sinds de dood van de door politiegeweld omgekomen zwarte Amerikaan George Floyd worden er wereldwijd antiracismedemonstraties gehouden. Op Tweede Pinksterdag was de Markt in Maastricht het toneel van een protestactie waar een paar honderd actievoerders aan deelnamen.

Voor zondag 7 juni is er een Black Lives Matter-betoging in Maastricht aangekondigd. Via social media hebben 1500 demonstranten aangegeven op het Griendpark af te komen.

Statement
Zo groot wil Manders niet dat haar protest nu wordt, omdat ze beloofd heeft het klein te houden. "Ik vind vooral het statement belangrijk, niet het aantal mensen dat komt demonstreren." Ze heeft nog geen idee wat haar geheime, kleine protest teweeg gaat brengen.

Demonstratie Weert - 5 jun 2020
Foto: L1

Geen eis
De belofte om de protestactie klein te houden was geen eis van de gemeente Weert, zo geeft waarnemend burgemeester Ina Leppink aan. Wel heeft de gemeente erop gewezen dat de demonstranten zich aan de coronaregels moeten houden. Anderhalve meter afstand dus. "Verder heb ik aangegeven dat er per vijf demonstranten één persoon van de organisatie moet zijn om erop te letten dat de coronamaatregelen nageleefd worden", zegt Leppink.

Tegendemonstratie
Mocht de opkomst onverwacht groter worden zodat de anderhalvemeterregel niet kan worden nageleefd, dan heeft de gemeente diverse scenario’s achter de hand. Die zijn er ook voor het geval er een spontane tegendemonstratie ontstaat. Leppink heeft binnen de Veiligheidsregio Limburg-Noord overleg gevoerd over het protest in Weert.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen