Overslaan en naar de inhoud gaan

Kledingverkoper werd profvoetballer: 'Brandend verlangen'

Geplaatst opwoensdag 18 april 2018 - 6:00

Het verhaal van Claudio Kiala (20) leest als een boek. De geboren Angolees werkte nog niet zo heel lang geleden in een kledingwinkel in Maastricht, maar bouwt nu in Noorwegen aan zijn carrière als profvoetballer.

In het Noorse Fagernes, op ongeveer twee uur rijden van Lillehammer, probeert hij de basis te leggen voor een succesvolle loopbaan. Kiala speelt er in de derde divisie, voor Valdres FK.

Wereldburger Claudio
Toen Kiala twee jaar oud was, verkaste hij met zijn familie van het Angolese Luanda naar Nederland. Hij groeide op in Coevorden, verhuisde op zijn vijftiende naar Maasmechelen en kwam via zijn werk in een Maastrichtse kledingzaak in Litouwen terecht. Daar begon hij zijn ultieme missie om te slagen als profvoetballer. Na een tussenstop op Malta arriveerde Kiala in Noorwegen.

Roda-talent
Kiala schuurde altijd tegen de profvoetballerij aan. Toen hij in Drenthe bij de amateurs van CVV Germanicus speelde, was er naar eigen zeggen interesse van FC Groningen en FC Emmen. Later kwam hij via het Belgische White Star Bruxelles in de jeugdopleiding van Roda JC terecht. Na een jaar was hij alweer klaar in Kerkrade. "Ik had geen zicht op een plek in het eerste team", verklaart de aanvaller.

Claudio Kiala bij zijn presentatie in Litouwen, bij Dainava.
Foto: Claudio Kiala

Eerste avontuur
Er kwam niet meteen een nieuwe club en daarom ging Kiala in een kledingwinkel werken. Uitgerekend via die winkel kreeg hij een nieuwe kans. "Via de storemanager had ik contact met een zaakwaarnemer. En die had een uitdaging voor me in Litouwen" Hij twijfelde niet en vertrok richting Alytus, waar de Litouwse tweededivisionist Dainava op hem wachtte. Kiala tekende een contract voor een half seizoen.

Koud Litouwen
"De club had alles goed voor me geregeld. Ik deelde een appartement met twee Braziliaanse spelers. Het was er alleen erg koud", lacht de twintiger. "Maar sportief werd het niet wat ik ervan had verwacht." Daarop trok hij de deur in Litouwen achter zich dicht. Via een zaakwaarnemer belandde hij in een warmere omgeving: Malta. "De club, San Gwann FC, was een een serieuze kandidaat voor promotie naar het hoogste niveau."

Claudio Kiala in actie voor San Gwann op Malta.
Foto: Claudio Kiala

Heerlijke zonbestemming
Op het eiland leefde Kiala op. "Het leven op Malta is top. Een droge, warme zomer en een milde natte winter, een heerlijke zonbestemming. Ik woonde in San Gwann, dichtbij het trainingscomplex. Ik ben dankbaar voor de kans die ik daar heb gehad. Op Malta heb ik immers de meeste speelminuten gemaakt in het seniorenvoetbal, want ik speelde er 18 van de 26 wedstrijden."

Noorse doorbraak
Na zijn avontuur op het eiland trok hij naar Noorwegen. Daar hoopt hij definitief door te stoten naar de hoogste regionen van het profvoetbal. "Ik heb de motivatie en ambitie om vooruit te komen. Er zijn eerder spelers via Valdres naar grotere clubs in Noorwegen gegaan. Ik wil slagen in Noorwegen." Het begin was goed; bij zijn debuut won Valdres met 4-1 en Kiala scoorde én gaf een assist.

Opgeven is moeilijk
Zijn ambities zijn groot. "Het liefst speel ik later in Engeland of Spanje", vertelt hij. Kiala heeft zijn tanden in de missie gezet. "Ik hou altijd en overal vast aan een quote: 'When life knocks you down, try to land on your back. Because if you can look up, you can stand up.' Mijn kracht en motivatie heb ik altijd uit mijn geloof in God gehaald. Het is niet makkelijk, maar als je in iets gelooft en een brandend verlangen hebt, is het moeilijk om op te geven."

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen