Overslaan en naar de inhoud gaan

Klappen voor autoverkoop: halvering registraties door corona

Geplaatst opvrijdag 8 mei 2020 - 18:16

De autoverkoop in Limburg wordt snoeihard geraakt door de coronacrisis.

In de afgelopen maand werd in onze provincie ongeveer de helft van het aantal nieuwe personenauto's geregistreerd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Nieuwe nummerplaat
Die kentekenregistraties zijn een nauwkeurige indicatie voor de daadwerkelijke autoverkoop, geven de belangenverenigingen in de branche aan. Vooral de verkoop van diesel- en benzineauto's lijdt onder de coronapandemie. Waar een jaar geleden in april in onze provincie nog 1078 kentekens geregistreerd werden, zakte dat aantal in onze provincie afgelopen maand naar 573 wagens, zo'n 47 procent.

Ter vergelijking: in de vorige 15 maanden werden er maandelijks telkens minstens duizend auto's op kenteken gezet. De verkoop is ook beduidend lager dan in maart.

Onzekere tijd
Voor autodealers is het een onzekere tijd. De showrooms zijn gewoon open, maar mensen zijn terughoudend met hun uitgaven. Landelijk daalde het aantal kentekenregistraties ten opzichte van een jaar geleden nog iets forser dan in onze provincie, met 53 procent. De KIA Niro werd het vaakst geregistreerd, vóór de Volkswagen Polo en de Ford Focus. Van alle merken is Volkswagen het populairst.

Lees ook: Bij Nedcar rollen weer auto's van de band

Elektrisch en hybride in coronatijd
Floris Liebrand van RAI Vereniging, de belangenvereniging van de auto-importeurs, ziet bij de auto's die wél verkocht worden een patroon. "Elektrische en hybride auto's verkopen beter dan benzine- en dieselvoertuigen. Dat komt door de lagere bijtelling en het toenemende aanbod." Waar de aanschafwaarde van benzine- of dieselauto's doorgaans lager ligt, kiezen mensen ook in crisistijd vooral voor elektrische en hybride voertuigen. "Corona overheerst dus niet alleen in de keuze, maar klimaat en milieu spelen ook een rol", aldus Liebrand.

Keten
"De auto- en toeleveringsindustrie start nu weer op, maar heeft grotendeels stilgelegen. Er zijn nauwelijks nieuwe auto’s besteld en veel van de al bestelde voertuigen konden niet uitgeleverd worden, doordat fabrieken zoals bijvoorbeeld VDL Nedcar dicht waren", zegt Liebrand. Ook andere toeleveranciers, zoals schuifdakenbouwer Inalfa met het hoofdkantoor in Venray, merken daar de gevolgen van. "De hele keten is afhankelijk van elkaar", aldus Liebrand.

Lees ook: Productie Nedcar fors gedaald

Type, kleur en velgen
De verwachting is dat pas in de laatste maanden van dit jaar de auto-industrie weer op volle toeren gaat draaien. De sector verwacht dat de productie in het vierde kwartaal weer helemaal hervat is. Hoe zwaar de importeurs en dealers het in de komende periode krijgen, is volgens Liebrand lastig in te schatten. "Het is nog koffiedik kijken wanneer de consument weer zegt: ik wil dat type auto, in die kleur en met die velgen."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen