Overslaan en naar de inhoud gaan

Klappen en kansen in transport en logistiek Limburg

Geplaatst opdonderdag 17 december 2020 - 10:07

De transport en logistiek is de sector die de gevolgen van de coronacrisis het hardst voelt. Toch is het juist ook die sector waar weer kansen liggen.

Dat blijkt uit de regionale arbeidsmarktcijfers voor Limburg over de maand november.

Brexit-effect
Mensen die op dit moment op zoek zijn naar werk, maken volgens het UWV namelijk een goede kans in de transport en logistiek. Dat geldt vooral voor vrachtwagenchauffeurs, magazijnchefs, transportplanners en expediteurs/declaranten. Vooral voor declaranten is er veel meer werk vanwege de naderende Brexit. Declaranten werken onder meer bij de douane en houden zich bezig met import- en exportdocumentatie. In Venlo is er zelfs een Brexit-project opgezet, waarin mensen zich tot basisdeclarant kunnen laten omscholen. Wie de opleiding voltooit, heeft gegarandeerd een baan.

Coronacrisis
Toch is het niet allemaal hosanna in de transport en logistiek, want tegelijk vielen daar ook de hardste klappen als gevolg van de coronacrisis. Het aantal banen in die sector daalde landelijk met 2 procent tussen februari en juli dit jaar. Het gaat dan met name om (flexibele) banen voor chauffeurs in het personenvervoer en machinisten; zij voelden de klappen van alle reisbeperkingen het meest.

Vertaald naar het aantal Limburgse ww-uitkeringen in de transport en logistiek gaat het om een stijging van maar liefst 38 procent tussen februari en mei dit jaar. De stijging vlakte in de zomer af en vanaf november is er weer een daling ingezet. Maar ten opzichte van een jaar geleden gaat het nog altijd om een stijging van 29 procent.

Als je inzoomt op de beroepen waar klap het hardst aankwam (taxi-, vrachtwagen-, heftruck- en bestelwagenchauffeurs en magazijnmedewerkers) is het aantal ww-uitkeringen zelfs met 41 procent toegenomen in een jaar tijd. Dat betekent dat in die beroepen twee van de vijf werknemers zonder werk zitten.

Minder krapte
De krapte (vacatures waar niemand voor gevonden wordt) op de arbeidsmarkt in de transport en logistiek is door de coronacrisis grotendeels afgenomen, al geldt dit niet voor expeditiemedewerkers en vrachtwagenchauffeurs. In die beroepen zijn er nog altijd meer banen dan gegadigden. Bij de taxichauffeurs is er sprake van een overaanbod: daar zijn juist meer gegadigden dan banen.

WW-uitkeringen Limburg
Hoewel het aantal totale werkloosheidsuitkeringen in Limburg, dus voor alle sectoren, al voor de vierde maand op rij is gedaald (afname van 1 procent in november), zijn er dit jaar per saldo toch meer Limburgers in de ww terechtgekomen. Toch is er ten opzichte van november vorig jaar sprake van een flinke stijging van 17 procent. Landelijk is de stijging ten opzichte van november vorig jaar nog hoger dan in Limburg: 21 procent.

Lees ook: Werkloosheid in oktober opnieuw licht gedaald

Relatief gezien telt Limburg net iets meer ww-uitkeringen dan heel Nederland. In totaal hebben 18.500 Limburgers op dit moment een werkloosheidsuitkering. Dat is 3,2 procent van de beroepsbevolking, tegenover 3,0 procent landelijk.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen