Overslaan en naar de inhoud gaan

Klanten laten fysiotherapeut links liggen

Geplaatst opvrijdag 13 maart 2020 - 14:08

Klanten van fysiotherapeuten melden zich massaal af.

Ze volgen de adviezen van de overheid op en blijven thuis, omdat ze zich niet helemaal goed voelen. Maar een groot deel blijft ook uit angst voor het virus thuis.

Roodgloeiend
Bij fysiotherapeut Erik Eurelings in Schimmert staat de telefoon roodgloeiend. "De een na de andere afmelding komt binnen." Vooral bij de groepstherapie regent het afmeldingen, weet ook fysiotherapeut Bart van Eck. "Ik heb nu een groep van negen mensen. Daar zijn er maar drie van gekomen vandaag."

Video: L1

Gatenkaas
"We krijgen nu gaten in ons rooster", zegt Erik Eurelings. "Het is zelfs een gatenkaas geworden. Mensen nemen het zekere voor het onzekere, nu we te maken hebben met corona."

Kankerpatiënten
De oorzaak van de afmeldingen is duidelijk. De oproep van het kabinet om veel sociale contacten te mijden. Vooral mensen met een zwakke gezondheid krijgen het advies om vooral binnen te blijven. "En wij hebben veel mensen die een zwakkere gezondheid hebben", legt Eurelings uit. "We hebben bijvoorbeeld een groep met kankerpatiënten en mensen met longproblemen. Daar ga je voorzichtig mee om."

Richtlijnen
Volgens de richtlijnen van de overheid, kunnen de mensen gewoon deelnemen aan de groepstherapie. Het gaat immers om kleine groepjes. Niet om groepen van meer dan 100 mensen. "Maar we laten het aan de mensen. Als ze zich zelf niet prettig voelen en niet willen komen, begrijpen we dat", zegt Van Eck.

Twijfel
Bij de geringste twijfel geeft de fysio ook aan dat de mensen niet moeten komen. "Een vrouw was net hersteld van een griep maar hoestte nog. We hebben haar daarom geadviseerd om thuis te blijven."

Waarom
Marie-Jose Aelmans is toch gewoon naar therapie gekomen. "Ik voel me goed. Waarom zou ik dan niet gaan? En het zijn minder dan tien man. Waarom zou ik dan wegblijven."

Handen
Toch zorgt de uitbraak van het corenavirus voor praktische problemen bij de fysiotherapeuten. "Aangeraden wordt om geen handen meer te geven. Maar wij werken met onze handen", legt Eurelings uit. "Ik moet als manueel therapeut aan de mensen zitten met mijn handen. Maar dat geldt ook voor andere zorgverleners." Hij neemt wel extra voorzorgsmaatregelen. Zo wast hij steeds zijn handen.

Bewegen
Eurelings roept mensen wel op om te blijven bewegen. Ook als de maatschappij steeds meer op slot gaat. "Ga niet alleen maar voor de televisie zitten maar ga ook lopen of doe oefeningen thuis. Want anders worden de gezondheidsklachten die mensen al hebben, alleen maar erger."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen