Klanten van fysiotherapeuten melden zich massaal af.
Ze volgen de adviezen van de overheid op en blijven thuis, omdat ze zich niet helemaal goed voelen. Maar een groot deel blijft ook uit angst voor het virus thuis.
Roodgloeiend
Bij fysiotherapeut Erik Eurelings in Schimmert staat de telefoon roodgloeiend. "De een na de andere afmelding komt binnen." Vooral bij de groepstherapie regent het afmeldingen, weet ook fysiotherapeut Bart van Eck. "Ik heb nu een groep van negen mensen. Daar zijn er maar drie van gekomen vandaag."
Gatenkaas
"We krijgen nu gaten in ons rooster", zegt Erik Eurelings. "Het is zelfs een gatenkaas geworden. Mensen nemen het zekere voor het onzekere, nu we te maken hebben met corona."
Kankerpatiënten
De oorzaak van de afmeldingen is duidelijk. De oproep van het kabinet om veel sociale contacten te mijden. Vooral mensen met een zwakke gezondheid krijgen het advies om vooral binnen te blijven. "En wij hebben veel mensen die een zwakkere gezondheid hebben", legt Eurelings uit. "We hebben bijvoorbeeld een groep met kankerpatiënten en mensen met longproblemen. Daar ga je voorzichtig mee om."
Richtlijnen
Volgens de richtlijnen van de overheid, kunnen de mensen gewoon deelnemen aan de groepstherapie. Het gaat immers om kleine groepjes. Niet om groepen van meer dan 100 mensen. "Maar we laten het aan de mensen. Als ze zich zelf niet prettig voelen en niet willen komen, begrijpen we dat", zegt Van Eck.
Twijfel
Bij de geringste twijfel geeft de fysio ook aan dat de mensen niet moeten komen. "Een vrouw was net hersteld van een griep maar hoestte nog. We hebben haar daarom geadviseerd om thuis te blijven."
Waarom
Marie-Jose Aelmans is toch gewoon naar therapie gekomen. "Ik voel me goed. Waarom zou ik dan niet gaan? En het zijn minder dan tien man. Waarom zou ik dan wegblijven."
Handen
Toch zorgt de uitbraak van het corenavirus voor praktische problemen bij de fysiotherapeuten. "Aangeraden wordt om geen handen meer te geven. Maar wij werken met onze handen", legt Eurelings uit. "Ik moet als manueel therapeut aan de mensen zitten met mijn handen. Maar dat geldt ook voor andere zorgverleners." Hij neemt wel extra voorzorgsmaatregelen. Zo wast hij steeds zijn handen.
Bewegen
Eurelings roept mensen wel op om te blijven bewegen. Ook als de maatschappij steeds meer op slot gaat. "Ga niet alleen maar voor de televisie zitten maar ga ook lopen of doe oefeningen thuis. Want anders worden de gezondheidsklachten die mensen al hebben, alleen maar erger."