Overslaan en naar de inhoud gaan

Klanten laten fysiotherapeut links liggen

Geplaatst opvrijdag 13 maart 2020 - 14:08

Klanten van fysiotherapeuten melden zich massaal af.

Ze volgen de adviezen van de overheid op en blijven thuis, omdat ze zich niet helemaal goed voelen. Maar een groot deel blijft ook uit angst voor het virus thuis.

Roodgloeiend
Bij fysiotherapeut Erik Eurelings in Schimmert staat de telefoon roodgloeiend. "De een na de andere afmelding komt binnen." Vooral bij de groepstherapie regent het afmeldingen, weet ook fysiotherapeut Bart van Eck. "Ik heb nu een groep van negen mensen. Daar zijn er maar drie van gekomen vandaag."

Video: L1

Gatenkaas
"We krijgen nu gaten in ons rooster", zegt Erik Eurelings. "Het is zelfs een gatenkaas geworden. Mensen nemen het zekere voor het onzekere, nu we te maken hebben met corona."

Kankerpatiënten
De oorzaak van de afmeldingen is duidelijk. De oproep van het kabinet om veel sociale contacten te mijden. Vooral mensen met een zwakke gezondheid krijgen het advies om vooral binnen te blijven. "En wij hebben veel mensen die een zwakkere gezondheid hebben", legt Eurelings uit. "We hebben bijvoorbeeld een groep met kankerpatiënten en mensen met longproblemen. Daar ga je voorzichtig mee om."

Richtlijnen
Volgens de richtlijnen van de overheid, kunnen de mensen gewoon deelnemen aan de groepstherapie. Het gaat immers om kleine groepjes. Niet om groepen van meer dan 100 mensen. "Maar we laten het aan de mensen. Als ze zich zelf niet prettig voelen en niet willen komen, begrijpen we dat", zegt Van Eck.

Twijfel
Bij de geringste twijfel geeft de fysio ook aan dat de mensen niet moeten komen. "Een vrouw was net hersteld van een griep maar hoestte nog. We hebben haar daarom geadviseerd om thuis te blijven."

Waarom
Marie-Jose Aelmans is toch gewoon naar therapie gekomen. "Ik voel me goed. Waarom zou ik dan niet gaan? En het zijn minder dan tien man. Waarom zou ik dan wegblijven."

Handen
Toch zorgt de uitbraak van het corenavirus voor praktische problemen bij de fysiotherapeuten. "Aangeraden wordt om geen handen meer te geven. Maar wij werken met onze handen", legt Eurelings uit. "Ik moet als manueel therapeut aan de mensen zitten met mijn handen. Maar dat geldt ook voor andere zorgverleners." Hij neemt wel extra voorzorgsmaatregelen. Zo wast hij steeds zijn handen.

Bewegen
Eurelings roept mensen wel op om te blijven bewegen. Ook als de maatschappij steeds meer op slot gaat. "Ga niet alleen maar voor de televisie zitten maar ga ook lopen of doe oefeningen thuis. Want anders worden de gezondheidsklachten die mensen al hebben, alleen maar erger."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen