Overslaan en naar de inhoud gaan

Klant nog afwachtend met restaurant voor de kerst

Geplaatst opzondag 6 december 2020 - 9:03

Nog een kleine drie weken en dan is het Kerstmis. Voor de geplaagde horeca een spannende tijd, want wat wordt het dit jaar?

Mogen restaurants hun deuren op de valreep nog openen? Of moet alles op alles worden gezet om het de klant thuis zo gezellig mogelijk te maken?

Persconferentie Rutte
"Ik heb het idee dat veel mensen nog even wachten op wat Rutte komende dinsdag gaat aankondigen", zegt eigenares Diana Pani van Il Fiore in Maastricht. "Gelukkig krijgen we veel steun van onze vaste klanten. Er zijn mensen die voor de zekerheid al een tafeltje hebben gereserveerd voor als we toch open mogen. Maar als dat niet mag, dan willen ze eten van ons komen afhalen voor thuis. We hebben ons nu ook aangesloten bij Uber Eats, een soort van thuisbezorgd." Maar ze merkt ook dat veel mensen wachten met eten bestellen tot het laatste moment.

Il Fiore is een klein restaurant. Behalve Diana en haar man, de chef-kok, staan er nog vier mensen in de zaak. "Dat scheelt wel in deze tijd, en gelukkig hebben we ook goede afspraken kunnen maken met de verhuurder van ons pand."

Tijdens de eerste lockdown drukker
Het idee dat klanten nog aarzelen wat ze met kerst moeten doen, hebben ze ook bij Mr. Sammi in Roermond. Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar is de bistro bar in de ECI Cultuurfabriek meteen begonnen met een bezorgservice: Mr Sammi GOGO. "Daar zijn we nu tijdens de tweede sluiting ook meteen weer mee begonnen, maar het is nu toch allemaal wat minder dan destijds", zegt Michel Schlicher die de zaak runt samen met zijn partner Ankie Janssens.

Mr. Sammi heeft veertig mensen op de loonlijst staan. Schlicher noemt de horecasluiting geen al te beste tijd voor zijn zaak. "Maar we proberen er het beste van te maken." Veel van zijn personeelsleden staan vast op de loonlijst. Voor studenten, met een nulurencontract, is er op dit moment niet veel werk. "Ik ben bang dat we binnenkort afscheid moeten nemen van een aantal mensen van wie het contract afloopt. En dat doet pijn, want je bent toch een soort van familie."

Slechte tijd
'Ronduit slecht' noemt René Gritters van grandcafé De Mallejan in Plasmolen deze tijd. Het dorp in de gemeente Mook en Middelaar moet het voor een groot deel hebben van wandelaars en toeristen. "We zitten hier met een groot aantal restaurants in een dorpje van nog geen 300 mensen." De afstand speelt De Mallejan parten. "Normaal krijgen wij mensen van heinde en verre hier over de vloer. Maar mensen pakken niet de auto om 30 kilometer verderop eten te gaan afhalen. Dan is het koud als ze thuiskomen."

Met vijf mensen in dienst denkt Gritters het nog wel even te kunnen uitzingen, maar 'het moet geen maanden meer gaan duren'. De horecabaas hoopt dat restaurants met kerst weer open mogen. "Maar als het alleen maar voor kerst is en daarna moeten de deuren weer dicht, dan ga ik niet open. Het loont zich niet om alles vol op te tuigen en daarna weer alles te moeten weggooien." Nu heeft hij voor kerst een kerstbrunchbox in gedachten waar mensen een aangename maaltijd in kunnen vinden. "Dat hebben we met Pasen ook gedaan en dat liep toen best goed."

Kerst toch lichtpuntje
Waar het concept van afhalen of bezorgen wel 'heel lekker begint te lopen' is bij Biej de Tant in Schinveld. Het nog jonge restaurant opende in juni de deuren op de huidige locatie. "De eerste vier maanden dat we open waren, waren super", zegt eigenaar en chef-kok Tesh van Eijk. Helaas heeft dat succes ook een keerzijde. "Wij zijn in die maanden gegroeid van 8 naar 22 werknemers. En die staan ook allemaal op de loonlijst nu we geen gasten in ons restaurant mogen ontvangen." Van Eijk ziet uit naar de kerst: "Met kerst verwacht ik dat we al die 22 mensen ook aan het werk gaan hebben. Het begint nu goed te lopen met de bestellingen voor de feestdagen."

Meer klanten bedienen
Bij Biej de Tant kun je de hele dag je eten uitbesteden, voor afhalen of bezorgen. 's Ochtends een kant en klaar ontbijt, 's middags een kant en klare high tea en 's avonds je diner met drie, vier of vijf gangen. Een aantal auto's rijdt de hele dag eten uit. "Sommigen die normaal in het restaurant bedienen, bezorgen nu het eten. Anderen helpen weer uit in de keuken." De horecasluiting heeft ook wel een positief puntje, vindt Van Eijk. "Door het uitleveren van het eten kunnen we nu veel meer mensen bedienen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen