Overslaan en naar de inhoud gaan

Klachten over maagballon: 'Traumatisch en teleurstellend'

Geplaatst opvrijdag 31 januari 2020 - 16:08

Een groep cliënten van de Obesitas Kliniek in Heerlen is uitermate kritisch op de maagballon-nieuwe-stijl.

Zij voelen zich misleid door de kliniek.

Traumatisch
De groep is zwaar teleurgesteld in de behandeling en de resultaten. "Het hongergevoel komt snel terug en je valt er weinig van af", zo klinkt het. Een van de cliënten noemt het inslikken van de maagballon ronduit traumatisch. "Dit zou ik nooit meer doen."

Kritiek
De kliniek betreurt de kritiek maar blijft voor honderd procent achter de behandeling staan. Jan Willem Greve: "Ik heb de cijfers niet paraat van mensen waar de maagballon voor problemen zorgt. Maar het zijn er misschien 10 van de 200 die we behandeld hebben."

Duur
De zes cliënten die een Elipse maagballon hebben geplaatst spreken over een dure mislukking: "Ruim 4000 euro kost het. Dat geld had ik beter aan een vakantie uit kunnen geven." De doorgewinterde lijners -"Ik heb al ieder dieet gevolgd dat er is"- sturen de redactie een mail na het zien van een eerdere reportage bij L1.

Lees ook: Winnen van de honger met een maagballon

Rooskleurig
"De effecten van de maagballon worden in die reportage veel te rooskleurig afgeschilderd.” De zes cliënten willen, om privacyredenen, niet met naam genoemd worden in dit artikel. De namen zijn bekend bij de redactie.

Schaamtegevoel
De maagballon moet ervoor zorgen dat het hongergevoel voor een lange periode verdwijnt. "Na vier weken was dat effect uitgewerkt. Terwijl hij 16 weken blijft zitten. Ik begrijp dat het een hulpmiddel is bij het afvallen, maar de ballon doet niet wat ze me verteld hebben bij de kliniek. In 15 weken ben ik slechts 5 kilo afgevallen. Je schaamt je en voelt je een mislukkeling omdat het weer niet gelukt is om kilo’s kwijt te raken."

Flauwekul
De kliniek stelt dat deelnemers gemiddeld 10 tot 15 kilo kunnen afvallen met de kuur. Dat valt voor alle cliënten die L1 gesproken heeft vies tegen. "Een grote teleurstelling en een hoop geld. Flauwekul."

Verbeteren
Volgens Jan Willem Greve legt de kliniek de klachten niet naast zich neer: “Wij proberen de mensen zo goed mogelijk voor te lichten. Als we daar iets in kunnen verbeteren, moeten we dat doen.”

Traumatisch
Het concept van de Elipse maagballon is redelijk nieuw. De cliënt hoeft niet onder narcose maar slikt een capsule met ballon in. "Dat was een traumatische ervaring en niet ‘onprettig’ zoals ze dat bij het intake-gesprek in de kliniek vertellen. Het was echt verschrikkelijk." Deelnemers aan de kuur worden gewaarschuwd dat ze zich de eerste dagen niet goed kunnen voelen. "Ik was helemaal van het padje."

Bellen
In de maag wordt de ballon met een halve liter medisch water gevuld. Na 16 weken gaat de ballon vanzelf stuk en verlaat met ontlasting het lichaam. Daarna volgt een maandenlang vervolgtraject waarin cliënten worden bijgestaan door deskundigen. "Dat heeft niet veel om het lijf. De kliniek zegt wel dat je altijd kunt bellen als je hulp nodig hebt."

Zuyderland Ziekenhuis
De Obesitas Kliniek in Heerlen is verbonden aan het Zuyderland-ziekenhuis. De kliniek is vooralsnog de enige plek in Nederland waar de Elipse maagballon wordt geplaatst.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen