Overslaan en naar de inhoud gaan

Klachten huurhuizen: vocht, schimmel en kou

Geplaatst opwoensdag 28 december 2016 - 6:20

Slechte isolatie, schimmel en vocht zijn de meest gehoorde klachten onder Limburgse huurders.

Dat blijkt uit een enquête die de regionale omroepen hebben gehouden. Ruim 1200 Limburgers vulden die in, landelijk zo'n 8000.

Problemen
Bijna de helft van de Limburgse deelnemers zegt last te hebben van schimmel, van vocht of van een lekkage en heeft problemen om het huis warm te stoken. Woningcoöperaties hebben daar niet altijd een oplossing voor.

Gezondheid
Dat blijkt ook bij Anita Cox in Susteren. Ze woont drie jaar in een huurhuis maar kampt al die tijd met schimmel in de gang, op de slaapkamer en in de woonkamer: "Het ruikt heel muf en vies. Het pakt je gewoon op de adem, je hoest heel vaak op een dag en je wordt er soms echt kortademig van." Nettie Muris in Maastricht heeft last van schimmel in de kelder: "Ik voel me er niet prettig bij omdat ik weet dat het heel ongezond is. De muren zijn gewoon helemaal nat." Volgens haar trekt het vocht ook naar boven en daar zijn nog meer problemen. Ze krijgt de keuken niet warmgestookt.

Lapmiddelen
Mevrouw Muris voelt zich niet serieus genomen. Ze kreeg weliswaar een ontvochter in de kelder tegen de schimmel maar dat schiet volgens haar tekort. "Ze zeggen dan dat het wel meevalt, maar ze komen steeds met lapmiddelen. Volgens mij is het nog niet voldoende. Het voelt nog steeds onaangenaam." Ook mevrouw Cox ziet graag dat de woningcoöperatie de problemen aanpakt. Ze kan en wil er zelf niet voor opdraaien: "Je betaalt al best een hoge huur en dit gaat buiten mijn financiële plaatje. Ze zijn verplicht om het huis te onderhouden."

Extra miljoenen
Aedes, de koepelvereniging van woningcoöperaties, heeft al laten weten dat komende jaren honderden miljoenen extra in onderhoud en verbetering van huurhuizen wordt gestoken.

Over het onderzoek
De enquête is landelijk verspreid via de websites van alle regionale omroepen en bevat daardoor een goede regionale spreiding. In totaal hebben ongeveer 8000 mensen de vragenlijst ingevuld. Omdat mensen met klachten de enquête naar waarschijnlijkheid eerder invullen dan mensen zonder klachten, zal het gemiddelde cijfer waarschijnlijk lager zijn dan het daadwerkelijke gemiddelde. Voor een landelijk beeld is de enquête daardoor niet geschikt. De uitkomsten zijn wel geschikt om een goede vergelijking te maken tussen provincies.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Woonpunt geeft fout bij schimmelwoningen Heerlen toe
Video: schimmel in vernieuwde woningen Heerlen
Tijdelijke huurhuizen in Horst
Extra huurhuizen in kleine dorpen Horst aan de Maas
Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen