Overslaan en naar de inhoud gaan

Kipster-boer Zanders krijgt dierenpersprijs

Geplaatst opdonderdag 3 oktober 2019 - 22:05

Ruud Zanders van het Oirlose bedrijf Kipster heeft donderdagavond tijdens de House of Animals Awards een Gouden Vogel gekregen.

De Limburger krijgt de prijs voor een opiniestuk in de Volkskrant over het afbouwen van de veestapel.

Veestapel verminderen
Kippenboer Zanders opperde daarin met nog twee andere boeren dat de Nederlandse veehouderij er goed aan doet om met hulp van politiek en goede wil te stoppen. "Laten we er een 20-jarenplan van maken om in 2040 wederom het beste landbouwsysteem ter wereld te hebben", leggen de drie boeren uit. "Ieder jaar nemen we 5 procent van onze veestapel uit productie."

CO2-neutraal
Zanders is bekend van zijn CO2-neutrale kippenstal Kipster in Oirlo. In de stal staan bomen waar de kippen onder kunnen slapen en schuilen. Ook is er een wei waarin de kippen buiten kunnen scharrelen. Normaal zouden er in een stal van deze grootte 100.000 kippen worden gehouden. In de stal van Kipster staan 'maar' 24.000 kippen, die jaarlijks zo'n zeven miljoen eieren zullen leggen.

Lubach
De awards, de Gouden Vogels, die de House of Animals-organisatie jaarlijks uitreikt in acht categorieen, zijn voor journalisten en anderen die via de media dierenwelzijnkwesties aankaarten. Vorig jaar werden de awards onder anderen uitgereikt aan Arjen Lubach, Floortje Dessing en Jaap Jongbloed.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen