Overslaan en naar de inhoud gaan

Kipster-boer Zanders krijgt dierenpersprijs

Geplaatst opdonderdag 3 oktober 2019 - 22:05

Ruud Zanders van het Oirlose bedrijf Kipster heeft donderdagavond tijdens de House of Animals Awards een Gouden Vogel gekregen.

De Limburger krijgt de prijs voor een opiniestuk in de Volkskrant over het afbouwen van de veestapel.

Veestapel verminderen
Kippenboer Zanders opperde daarin met nog twee andere boeren dat de Nederlandse veehouderij er goed aan doet om met hulp van politiek en goede wil te stoppen. "Laten we er een 20-jarenplan van maken om in 2040 wederom het beste landbouwsysteem ter wereld te hebben", leggen de drie boeren uit. "Ieder jaar nemen we 5 procent van onze veestapel uit productie."

CO2-neutraal
Zanders is bekend van zijn CO2-neutrale kippenstal Kipster in Oirlo. In de stal staan bomen waar de kippen onder kunnen slapen en schuilen. Ook is er een wei waarin de kippen buiten kunnen scharrelen. Normaal zouden er in een stal van deze grootte 100.000 kippen worden gehouden. In de stal van Kipster staan 'maar' 24.000 kippen, die jaarlijks zo'n zeven miljoen eieren zullen leggen.

Lubach
De awards, de Gouden Vogels, die de House of Animals-organisatie jaarlijks uitreikt in acht categorieen, zijn voor journalisten en anderen die via de media dierenwelzijnkwesties aankaarten. Vorig jaar werden de awards onder anderen uitgereikt aan Arjen Lubach, Floortje Dessing en Jaap Jongbloed.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen