Overslaan en naar de inhoud gaan

Kipcash-zaak: 'Contanten in rollades was drugsgeld'

Geplaatst opwoensdag 13 december 2017 - 13:23

De 9,8 miljoen euro aan contanten die verstopt in kiprollades vanuit Roermond naar de Antillen werd gesmokkeld, is afkomstig uit drugshandel.

Dat vermoedt de politie. Hoofdverdachte Hennie van Rey zweeg woensdag in de rechtszaal in Zwolle over deze verdenking.

Transporten
De 76-jarige man staat terecht op verdenking van het witwassen van 9,8 miljoen euro. Van Rey heeft twee transporten bekend. Een keer werd 2,8 miljoen euro in het vlees vervoerd, in een eerder transport 4,5 miljoen euro.

Lees ook: 'Miljoenen euro's verborgen in kiprollades Hennie van Rey'

Slachtafval
Waar het geld vandaan kwam, zei Van Rey niet te weten. De ondernemer zou de rollades op zondagen zelf hebben gemaakt. Slachtafval van kippen werd vermengd met slagroom. In plastic verpakte stapels bankbiljetten werden in de brij gestopt. Het vlees ging bevroren in containers naar Aruba.

Lees ook: Hennie van Rey zegt sorry voor witwassen in Kipcash-zaak

Waar het geld vandaan kwam dat in het vlees gestopt werd, vroeg Van Rey zich nooit af, ook niet of het drugsgeld was. "Het is mij gevraagd dat te doen. En dat heb ik gedaan."

Slagroom
De ondernemer zou de rollades op zondagen zelf hebben gemaakt. Slachtafval van kippen werd vermengd met slagroom. In plastic verpakte stapels bankbiljetten werden in de brij gestopt. Het vlees ging bevroren in containers naar Aruba.

Badkuip
In het strafdossier zit ook een foto uit oktober 2013. Te zien is een badkuip met daarin met bankbiljetten gevulde rollades. Van Rey is aangeklaagd voor transporten in 2014 en 2015. Of hij eerder begon met het verpakken van het geld in vlees, daarover zweeg hij.

Castimex
Hij werd in juni 2015 opgepakt toen containers met kiprollades op de Antillen aankwamen. Speurhonden ontdekten de bankbiljetten in het vlees, dat afkomstig was van het Roermondse bedrijf Castimex. Eigenaar daarvan is Van Rey.

Strafeisen
Er staan ook twee andere verdachten terecht. De 71-jarige Aquiles C. vervoerde het geld van Amsterdam naar Roermond. Daar nam de 50-jarige Diana P. de tassen vol geld in ontvangst. Later woensdag komt de officier van justitie met zijn strafeisen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen