Overslaan en naar de inhoud gaan

Kip met stip naar top als 'corona-huisdier'

Geplaatst opmaandag 26 oktober 2020 - 19:06

Legkippen zijn sinds de uitbraak van het coronavirus enorm populair als huisdier. Dat blijkt uit een rondje langs de dierenspeciaalzaken in Limburg.

Vooral tijdens de eerste lockdown in het voorjaar waren de kippen bijna niet aan te slepen.

Rage
Dat had volgens dierenwinkels vooral te maken met de grote vraag in Duitsland. Daar groeide het houden van legkippen als huisdier uit tot een rage. "In maart en april was het voor ons moeilijk om aan voldoende kippen te komen", bevestigt de filiaalhouder van een dierenspeciaalzaak in Kerkrade. "Wij kregen ook meer Duitse klanten over de vloer die bij ons kippen kochten. Intussen is de situatie weer normaal."

Van ei tot kip
Op de website kipalshuisdier.nl wordt toekomstige kippenhouders gevraagd om vooraf even te bellen met de verkooppunten en de beschikbaarheid van kippen te controleren. "We kunnen kippen immers niet zomaar bij maken. Het proces van gelegd broedei tot een goede, gezonde en volledig ingeënte kip duurt vijf maanden. En begin januari had niemand de enorme stijging van de vraag aan zien komen."

Impulsaankoop
Een medewerker van een dierenwinkel in Venray schetst hetzelfde beeld. "Sinds de coronacrisis is de vraag naar legkippen enorm toegenomen. En daarmee ook de verkoop van attributen zoals kippengaas, voer- en drinkbakken. Misschien dat mensen liever thuis een eitje uit de ren halen dan bij de winkel. De grootste druk is er nu vanaf." Klanten worden in de winkel erop gewezen dat het gaat om dieren die zorg en aandacht nodig hebben. "We willen graag impulsaankopen en teleurstellingen voorkomen."

Bruine legkip
Frans Laeven heeft in Merkelbeek een tuin-, dier-, en hobbywinkel. Ook hij zag de vraag naar legkippen toenemen het laatste halfjaar. "De piek ligt altijd in het voorjaar. Dat was deze keer niet anders, maar waar ik normaal 1500 legkippen per jaar verkoop, zijn er nu zowat 3000 over de toonbank gegaan." Er zijn in de Limburgse dierenwinkels diverse legkippen te koop, van Sussex tot Koekoek, van Witte Leghorn tot grijze of zwarte legkip. De meest populaire? Dat is volgens Laeven met stip de bruine legkip.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen