Overslaan en naar de inhoud gaan

Kip met stip naar top als 'corona-huisdier'

Geplaatst opmaandag 26 oktober 2020 - 19:06

Legkippen zijn sinds de uitbraak van het coronavirus enorm populair als huisdier. Dat blijkt uit een rondje langs de dierenspeciaalzaken in Limburg.

Vooral tijdens de eerste lockdown in het voorjaar waren de kippen bijna niet aan te slepen.

Rage
Dat had volgens dierenwinkels vooral te maken met de grote vraag in Duitsland. Daar groeide het houden van legkippen als huisdier uit tot een rage. "In maart en april was het voor ons moeilijk om aan voldoende kippen te komen", bevestigt de filiaalhouder van een dierenspeciaalzaak in Kerkrade. "Wij kregen ook meer Duitse klanten over de vloer die bij ons kippen kochten. Intussen is de situatie weer normaal."

Van ei tot kip
Op de website kipalshuisdier.nl wordt toekomstige kippenhouders gevraagd om vooraf even te bellen met de verkooppunten en de beschikbaarheid van kippen te controleren. "We kunnen kippen immers niet zomaar bij maken. Het proces van gelegd broedei tot een goede, gezonde en volledig ingeënte kip duurt vijf maanden. En begin januari had niemand de enorme stijging van de vraag aan zien komen."

Impulsaankoop
Een medewerker van een dierenwinkel in Venray schetst hetzelfde beeld. "Sinds de coronacrisis is de vraag naar legkippen enorm toegenomen. En daarmee ook de verkoop van attributen zoals kippengaas, voer- en drinkbakken. Misschien dat mensen liever thuis een eitje uit de ren halen dan bij de winkel. De grootste druk is er nu vanaf." Klanten worden in de winkel erop gewezen dat het gaat om dieren die zorg en aandacht nodig hebben. "We willen graag impulsaankopen en teleurstellingen voorkomen."

Bruine legkip
Frans Laeven heeft in Merkelbeek een tuin-, dier-, en hobbywinkel. Ook hij zag de vraag naar legkippen toenemen het laatste halfjaar. "De piek ligt altijd in het voorjaar. Dat was deze keer niet anders, maar waar ik normaal 1500 legkippen per jaar verkoop, zijn er nu zowat 3000 over de toonbank gegaan." Er zijn in de Limburgse dierenwinkels diverse legkippen te koop, van Sussex tot Koekoek, van Witte Leghorn tot grijze of zwarte legkip. De meest populaire? Dat is volgens Laeven met stip de bruine legkip.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen