Overslaan en naar de inhoud gaan

Kinderopvangmedewerker onterecht beschuldigd van misbruik

Geplaatst opdonderdag 20 februari 2020 - 6:00

Een medewerker van buitenschoolse opvang Villa Hagelslag in Elsloo is onterecht beschuldigd van zedenmisbruik. Dat concludeert de zedenpolitie na onderzoek.

Sinds de beschuldigingen staat de medewerker op non-actief.

Bescherming
Dat is volgens bestuurder Raymond Clement van Maatwerk In Kinderopvang (MIK), de koepel waaronder Villa Hagelslag valt, de voorgeschreven procedure in dit soort zaken. “Omdat we de man in bescherming willen nemen, maar ook omdat het bij de ouders heel gevoelig ligt, blijft hij voorlopig op non-actief”, zegt Clement.

Hagelslag
De zaak speelt sinds 9 januari, toen de ouders van een kind aangifte deden van onzedelijke handelingen door een pedagogisch medewerker van Villa Hagelslag in Elsloo. De kinderen worden daar na school opgevangen. In de weken erna volgden nog twee aangiftes van andere ouders. Het gaat om kinderen tussen de vier en zes jaar oud.

Niks strafbaars
Of de ouders voor de aangifte met elkaar in contact zijn geweest, is niet duidelijk. De politie heeft alle zaken onderzocht en concludeert dat de medewerker niets strafbaars heeft gedaan. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat weten dat het onderzoek is afgerond en er geen vermoedens van strafbaar handelen naar voren zijn gekomen. “De medewerker wordt dan ook niet aangemerkt als verdachte van een strafbaar feit. Om die reden is het onderzoek gesloten.”

Stilte
Het bestuur van kinderopvangorganisatie MIK hield de zaak op advies van de politie stil. Pas nadat het onderzoek was afgesloten, zijn alle ouders (meer dan 50) van de opvang in Elsloo per brief geïnformeerd. Ook was er afgelopen maandag een bijeenkomst, waar ouders vragen konden stellen.

Gevoelig
"Het is een heel gevoelige kwestie, want je hebt met jonge kinderen te maken. Maar ook met een medewerker, die weliswaar formeel niets strafbaars heeft gedaan, maar toch is beschadigd. Daarom vinden we het niet verstandig hem op korte termijn weer aan het werk te laten gaan. Hij blijft op non-actief", verklaart MIK-bestuurder Clement.

Bijeenkomsten
Donderdag en volgende week zijn er wel nog extra bijeenkomsten voor ouders. "Donderdag zijn daar specialisten bij op het gebied van kinderpedagogiek en volgende week is nog een inloopavond. Afhankelijk van wat er daar wordt besproken, zouden er nog nieuwe meldingen over de betreffende medewerker binnen kunnen komen", zegt Clement. Na de ouderavond van afgelopen maandag zijn die er niet geweest.

Villa Hagelslag Elsloo
Kinderopvang Villa Hagelslag in Elsloo
Foto: L1 (Frank Moonen)

Heksenjacht
Maurice Sprenkels, advocaat van de medewerker tegen wie aangifte werd gedaan, benadrukt dat zijn cliënt niet eens verdachte is geweest. “Ik wil voorkomen dat er een heksenjacht ontstaat. Ik begrijp de emotie bij de ouders, maar de commotie bij mijn cliënt is ook groot”, zegt de advocaat.

Ander werk
Sprenkels zegt verder dat hij verwacht dat zijn cliënt bij een andere instelling gewoon weer werk zal krijgen. "Zijn contract bij MIK loopt af, maar als hij ergens anders solliciteert, kan hij gewoon een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) overleggen, dus ik zie hierin geen beperkingen."

Vervolgstappen
De drie gezinnen die aangifte deden, hebben een advocaat in de arm genomen om te kijken of ze vervolgstappen kunnen nemen. “De ouders leggen zich hierbij niet neer, maar we zijn nog aan het kijken wat we doen. Je zou kunnen denken aan een artikel-12 procedure, waarbij het gerechtshof het Openbaar Ministerie opdracht geeft deze zaak opnieuw te onderzoeken”, zegt advocaat Phil Boonen namens twee ouderparen.

Meer onderzoek
Boonen beseft dat de persoon in kwestie beschadigd wordt door de verdachtmakingen. “Mensen zullen zeggen, waar rook is, is vuur. In dit soort gevallen is dat best triest. Maar ik spreek in het belang van mijn cliënten en die vinden dat er meer onderzoek uitgevoerd moet worden.”

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen