Overslaan en naar de inhoud gaan

Kinderopvangmedewerker onterecht beschuldigd van misbruik

Geplaatst opdonderdag 20 februari 2020 - 6:00

Een medewerker van buitenschoolse opvang Villa Hagelslag in Elsloo is onterecht beschuldigd van zedenmisbruik. Dat concludeert de zedenpolitie na onderzoek.

Sinds de beschuldigingen staat de medewerker op non-actief.

Bescherming
Dat is volgens bestuurder Raymond Clement van Maatwerk In Kinderopvang (MIK), de koepel waaronder Villa Hagelslag valt, de voorgeschreven procedure in dit soort zaken. “Omdat we de man in bescherming willen nemen, maar ook omdat het bij de ouders heel gevoelig ligt, blijft hij voorlopig op non-actief”, zegt Clement.

Hagelslag
De zaak speelt sinds 9 januari, toen de ouders van een kind aangifte deden van onzedelijke handelingen door een pedagogisch medewerker van Villa Hagelslag in Elsloo. De kinderen worden daar na school opgevangen. In de weken erna volgden nog twee aangiftes van andere ouders. Het gaat om kinderen tussen de vier en zes jaar oud.

Niks strafbaars
Of de ouders voor de aangifte met elkaar in contact zijn geweest, is niet duidelijk. De politie heeft alle zaken onderzocht en concludeert dat de medewerker niets strafbaars heeft gedaan. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat weten dat het onderzoek is afgerond en er geen vermoedens van strafbaar handelen naar voren zijn gekomen. “De medewerker wordt dan ook niet aangemerkt als verdachte van een strafbaar feit. Om die reden is het onderzoek gesloten.”

Stilte
Het bestuur van kinderopvangorganisatie MIK hield de zaak op advies van de politie stil. Pas nadat het onderzoek was afgesloten, zijn alle ouders (meer dan 50) van de opvang in Elsloo per brief geïnformeerd. Ook was er afgelopen maandag een bijeenkomst, waar ouders vragen konden stellen.

Gevoelig
"Het is een heel gevoelige kwestie, want je hebt met jonge kinderen te maken. Maar ook met een medewerker, die weliswaar formeel niets strafbaars heeft gedaan, maar toch is beschadigd. Daarom vinden we het niet verstandig hem op korte termijn weer aan het werk te laten gaan. Hij blijft op non-actief", verklaart MIK-bestuurder Clement.

Bijeenkomsten
Donderdag en volgende week zijn er wel nog extra bijeenkomsten voor ouders. "Donderdag zijn daar specialisten bij op het gebied van kinderpedagogiek en volgende week is nog een inloopavond. Afhankelijk van wat er daar wordt besproken, zouden er nog nieuwe meldingen over de betreffende medewerker binnen kunnen komen", zegt Clement. Na de ouderavond van afgelopen maandag zijn die er niet geweest.

Villa Hagelslag Elsloo
Kinderopvang Villa Hagelslag in Elsloo
Foto: L1 (Frank Moonen)

Heksenjacht
Maurice Sprenkels, advocaat van de medewerker tegen wie aangifte werd gedaan, benadrukt dat zijn cliënt niet eens verdachte is geweest. “Ik wil voorkomen dat er een heksenjacht ontstaat. Ik begrijp de emotie bij de ouders, maar de commotie bij mijn cliënt is ook groot”, zegt de advocaat.

Ander werk
Sprenkels zegt verder dat hij verwacht dat zijn cliënt bij een andere instelling gewoon weer werk zal krijgen. "Zijn contract bij MIK loopt af, maar als hij ergens anders solliciteert, kan hij gewoon een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) overleggen, dus ik zie hierin geen beperkingen."

Vervolgstappen
De drie gezinnen die aangifte deden, hebben een advocaat in de arm genomen om te kijken of ze vervolgstappen kunnen nemen. “De ouders leggen zich hierbij niet neer, maar we zijn nog aan het kijken wat we doen. Je zou kunnen denken aan een artikel-12 procedure, waarbij het gerechtshof het Openbaar Ministerie opdracht geeft deze zaak opnieuw te onderzoeken”, zegt advocaat Phil Boonen namens twee ouderparen.

Meer onderzoek
Boonen beseft dat de persoon in kwestie beschadigd wordt door de verdachtmakingen. “Mensen zullen zeggen, waar rook is, is vuur. In dit soort gevallen is dat best triest. Maar ik spreek in het belang van mijn cliënten en die vinden dat er meer onderzoek uitgevoerd moet worden.”

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen