Overslaan en naar de inhoud gaan

Kinderen met buitenlandse achtergrond leren Limburgs dialect

Geplaatst opdinsdag 10 maart 2020 - 22:37

Kinderen van de multiculturele Vincent van Goghschool in Roermond hebben de afgelopen periode lessen gevolgd over Limburgse taal en cultuur.

De school bedacht het project zelf en zocht vervolgens iemand die het kon vormgeven.

Vrijwillig
De tien leerlingen die deelnamen deden dat op basis van vrijwilligheid en buiten reguliere schooltijd. In Etty Willemse-Kemp vond de school een voorvechter van de Limburgse taal en cultuur en iemand die precies de snaar van de kinderen weet te raken. Ook kinderen met een Nederlandse achtergrond namen deel aan de lessen.

Thee met sokken
Juf Etty bedacht een lespakket waarbij de kinderen zelf flitsende filmpjes maakten over Limburgse onderwerpen en ondertussen kennismaakten met de Limburgse taal. Ze begon iedere les van een kopje thee met de kinderen. Thee met sókker. Het werd het eerste dialect-woord dat de kinderen uit groep 6 leerden van juf Etty. Het woord sókker zal Gilehwa niet snel vergeten. Ze verstond in eerste instantie 'thee met sokken'. Niet echt een aanlokkelijk aanbod bij de eerste les.

Video: L1

Nieuwe Limburgers
Dinsdagmiddag hielden de kinderen, van wie het merendeel geen Limburgs spreekt, een presentatie als afsluiting van het project. Ze presenteerden in tweetallen hun filmpje. Ieder tweetal had een ander typisch aspect van Limburg uitgewerkt: de vastelaovend, Limburgs eten en drinken, en de toeristische trekkers kwamen voorbij.

Volgens Etty Willemse-Kemp is kennis van Limburg onontbeerlijk omdat de kinderen hier wonen. "Het zijn de nieuwe Limburgers. We moeten hen meegeven wat we hier doen en wat Limburg tot Limburg maakt. De taal is daarbij niet het belangrijkst, maar het is wel goed als ze het verstaan. Ik heb alle lessen dan ook alleen maar plat gekald."

Andere scholen
Nu het project klaar is op de Roermondse school hoopt juf Etty dat het ook weerklank vindt op andere Limburgse scholen. "In principe kan dit overal zo worden overgenomen. Hier staat de volgende groep al klaar in ieder geval."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen