"Je moet blijven praten met kinderen, ook al vinden ze dat zelf moeilijk", dat zegt kinderpsycholoog Diana Rongen. De kinderpsychologe reageert daarmee op de schietpartij in Maasbree maandagavond, waar kinderen ooggetuige van waren.
Rongen deed haar uitspraken in het radioprogramma L1 Vandaag.
Effecten
Volgens Rongen kan het zien van een schietpartij veel effecten veroorzaken bij kinderen, ook op de lange termijn: "Niet alleen in de komende weken, maar ook daarna kunnen kinderen nog last hebben en ander gedrag gaan vertonen. Zo kunnen ze teruggetrokken zijn, prikkelbaar zijn, verdriet hebben, angsten hebben of concentratieproblemen krijgen."
Zichtbaar
De kinderpsychologe zegt dat symptomen niet direct zichtbaar hoeven te zijn: "Het kan ook later pas gebeuren, voordat de kinderen een mentale klap krijgen." Rongen zegt dat je als ouder daar alert op moet zijn: "Als je merkt dat een kind minder goed slaapt of minder praat dan normaal moet je daar als ouder op reageren. Je moet erover blijven praten met je kind, en als ze dat niet willen moet je het proberen door ze te laten spelen of tekenen."
Volgens Rongen is het belangrijk dat als je ouder gewoon de routine weer opbouwt: "Je moet snel weer terug in die normale routine, zodat zij zich veilig voelen. Dus gewoon naar school gaan, naar de sportclub gaan en met vriendjes omgaan. Dan zul je ook zien dat je ze zo'n trauma kunt gaan verwerken."
Slachtofferhulp
Rongen pleit er voor dat ouders eerst zelf met het kind praten, voordat slachtofferhulp wordt ingeschakeld: "Je moet eerst als ouders zelf het gesprek aangaan. Een kind kan het beste zijn verhaal aan de ouders vertellen omdat hij zich daar veilig voelt. Als dat niet werkt moet je gaan kijken of een kinderpsycholoog of iemand van slachtofferhulp daarmee kan helpen. Dat moet je ook doen als je als ouder hulp nodig hebt bij die traumaverwerking."
Lees ook: Schietpartij Maasbree voltrok zich voor ogen van kinderen