Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kinderen kunnen last krijgen van schietpartij'

Geplaatst opdinsdag 23 juni 2020 - 18:20

"Je moet blijven praten met kinderen, ook al vinden ze dat zelf moeilijk", dat zegt kinderpsycholoog Diana Rongen. De kinderpsychologe reageert daarmee op de schietpartij in Maasbree maandagavond, waar kinderen ooggetuige van waren.

Rongen deed haar uitspraken in het radioprogramma L1 Vandaag.

Effecten
Volgens Rongen kan het zien van een schietpartij veel effecten veroorzaken bij kinderen, ook op de lange termijn: "Niet alleen in de komende weken, maar ook daarna kunnen kinderen nog last hebben en ander gedrag gaan vertonen. Zo kunnen ze teruggetrokken zijn, prikkelbaar zijn, verdriet hebben, angsten hebben of concentratieproblemen krijgen."

Zichtbaar
De kinderpsychologe zegt dat symptomen niet direct zichtbaar hoeven te zijn: "Het kan ook later pas gebeuren, voordat de kinderen een mentale klap krijgen." Rongen zegt dat je als ouder daar alert op moet zijn: "Als je merkt dat een kind minder goed slaapt of minder praat dan normaal moet je daar als ouder op reageren. Je moet erover blijven praten met je kind, en als ze dat niet willen moet je het proberen door ze te laten spelen of tekenen."

Volgens Rongen is het belangrijk dat als je ouder gewoon de routine weer opbouwt: "Je moet snel weer terug in die normale routine, zodat zij zich veilig voelen. Dus gewoon naar school gaan, naar de sportclub gaan en met vriendjes omgaan. Dan zul je ook zien dat je ze zo'n trauma kunt gaan verwerken."

Slachtofferhulp
Rongen pleit er voor dat ouders eerst zelf met het kind praten, voordat slachtofferhulp wordt ingeschakeld: "Je moet eerst als ouders zelf het gesprek aangaan. Een kind kan het beste zijn verhaal aan de ouders vertellen omdat hij zich daar veilig voelt. Als dat niet werkt moet je gaan kijken of een kinderpsycholoog of iemand van slachtofferhulp daarmee kan helpen. Dat moet je ook doen als je als ouder hulp nodig hebt bij die traumaverwerking."

Lees ook: Schietpartij Maasbree voltrok zich voor ogen van kinderen

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen