Overslaan en naar de inhoud gaan

Kilo's coke tijdens corona: drugshandel overleeft crisis

Geplaatst opdinsdag 26 mei 2020 - 7:53

Geen bedrijf of ondernemer lijkt te ontkomen aan de nare gevolgen van de coronacrisis, maar er is een branche die ogenschijnlijk eenvoudig overleeft: drugshandel. De gebruikers lijken meer dan ooit aangewezen op hun dagelijkse pafje en pilletje.

Dat blijkt uit voorlopige onderzoeksresultaten van het Trimbos Instituut en recente politiecijfers.

Minder inbraken
Sinds het virus zijn plek innam in onze samenleving is er regelmatig enthousiast gepubliceerd over een daling van de criminaliteitscijfers. Dat lijkt terecht, als je alle cijfers op een hoop veegt en maart en april van dit jaar vergelijkt met die maanden in 2019. In die cijfers worden echter ook relatief kleine zaken als geluidsoverlast meegeteld. En er wordt uiteraard minder ingebroken nu mensen thuis zijn.

Harde criminaliteit
Een kritische blik op de cijfers leert dat corona de harde criminaliteit niet heeft verdreven, zeker in onze provincie niet. Sterker nog: in de afgelopen twee maanden zijn er in Limburg meer mensen (23) om het leven gebracht dan in diezelfde periode vorig jaar (19).

Ook het aantal zedenmisdrijven is toegenomen (75 tegenover 66 gevallen) en cybercrime kende een explosieve groei: van 26 naar 80.

Hasj en wiet
De drugshandel heeft ook weinig moeite met het fenomeen corona: in maart en april werd er slechts één zaak minder (194 zaken) genoteerd door de Limburgse politie. Dat ligt in de lijn van tussentijdse onderzoeksresultaten van het Trimbos Instituut, dat zich richt op verslaving.

Ruim 42 procent van de respondenten is meer hasj en wiet gaan gebruiken sinds de coronamaatregelen van kracht zijn. Slechts een kleine groep, 7,8 procent van de 588 onderzochte personen, is minder gaan gebruiken. Een nog kleinere groep (2,4 procent) is tijdelijk gestopt. De rest gebruikt dezelfde hoeveelheid softdrugs als in het pre-coronatijdperk.

Verveling, stress en eenzaamheid zijn de voornaamste redenen om terug te vallen op drugs.

Kilo's coke
Naast de softe varianten is ook de handel in harddrugs nog in volle gang. Dat blijkt alleen al uit de persberichten van justitie, waarin de ene na de andere cocaïnevangst wordt gecommuniceerd. De douane wist alleen al in Rotterdam en Moerdijk, twee populaire importposten, 6.438 kilo cocaïne te onderscheppen. Drugs met een straatwaarde van minstens 260 miljoen euro.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen