Overslaan en naar de inhoud gaan

Kilo's coke tijdens corona: drugshandel overleeft crisis

Geplaatst opdinsdag 26 mei 2020 - 7:53

Geen bedrijf of ondernemer lijkt te ontkomen aan de nare gevolgen van de coronacrisis, maar er is een branche die ogenschijnlijk eenvoudig overleeft: drugshandel. De gebruikers lijken meer dan ooit aangewezen op hun dagelijkse pafje en pilletje.

Dat blijkt uit voorlopige onderzoeksresultaten van het Trimbos Instituut en recente politiecijfers.

Minder inbraken
Sinds het virus zijn plek innam in onze samenleving is er regelmatig enthousiast gepubliceerd over een daling van de criminaliteitscijfers. Dat lijkt terecht, als je alle cijfers op een hoop veegt en maart en april van dit jaar vergelijkt met die maanden in 2019. In die cijfers worden echter ook relatief kleine zaken als geluidsoverlast meegeteld. En er wordt uiteraard minder ingebroken nu mensen thuis zijn.

Harde criminaliteit
Een kritische blik op de cijfers leert dat corona de harde criminaliteit niet heeft verdreven, zeker in onze provincie niet. Sterker nog: in de afgelopen twee maanden zijn er in Limburg meer mensen (23) om het leven gebracht dan in diezelfde periode vorig jaar (19).

Ook het aantal zedenmisdrijven is toegenomen (75 tegenover 66 gevallen) en cybercrime kende een explosieve groei: van 26 naar 80.

Hasj en wiet
De drugshandel heeft ook weinig moeite met het fenomeen corona: in maart en april werd er slechts één zaak minder (194 zaken) genoteerd door de Limburgse politie. Dat ligt in de lijn van tussentijdse onderzoeksresultaten van het Trimbos Instituut, dat zich richt op verslaving.

Ruim 42 procent van de respondenten is meer hasj en wiet gaan gebruiken sinds de coronamaatregelen van kracht zijn. Slechts een kleine groep, 7,8 procent van de 588 onderzochte personen, is minder gaan gebruiken. Een nog kleinere groep (2,4 procent) is tijdelijk gestopt. De rest gebruikt dezelfde hoeveelheid softdrugs als in het pre-coronatijdperk.

Verveling, stress en eenzaamheid zijn de voornaamste redenen om terug te vallen op drugs.

Kilo's coke
Naast de softe varianten is ook de handel in harddrugs nog in volle gang. Dat blijkt alleen al uit de persberichten van justitie, waarin de ene na de andere cocaïnevangst wordt gecommuniceerd. De douane wist alleen al in Rotterdam en Moerdijk, twee populaire importposten, 6.438 kilo cocaïne te onderscheppen. Drugs met een straatwaarde van minstens 260 miljoen euro.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen