Overslaan en naar de inhoud gaan

Kilo's coke tijdens corona: drugshandel overleeft crisis

Geplaatst opdinsdag 26 mei 2020 - 7:53

Geen bedrijf of ondernemer lijkt te ontkomen aan de nare gevolgen van de coronacrisis, maar er is een branche die ogenschijnlijk eenvoudig overleeft: drugshandel. De gebruikers lijken meer dan ooit aangewezen op hun dagelijkse pafje en pilletje.

Dat blijkt uit voorlopige onderzoeksresultaten van het Trimbos Instituut en recente politiecijfers.

Minder inbraken
Sinds het virus zijn plek innam in onze samenleving is er regelmatig enthousiast gepubliceerd over een daling van de criminaliteitscijfers. Dat lijkt terecht, als je alle cijfers op een hoop veegt en maart en april van dit jaar vergelijkt met die maanden in 2019. In die cijfers worden echter ook relatief kleine zaken als geluidsoverlast meegeteld. En er wordt uiteraard minder ingebroken nu mensen thuis zijn.

Harde criminaliteit
Een kritische blik op de cijfers leert dat corona de harde criminaliteit niet heeft verdreven, zeker in onze provincie niet. Sterker nog: in de afgelopen twee maanden zijn er in Limburg meer mensen (23) om het leven gebracht dan in diezelfde periode vorig jaar (19).

Ook het aantal zedenmisdrijven is toegenomen (75 tegenover 66 gevallen) en cybercrime kende een explosieve groei: van 26 naar 80.

Hasj en wiet
De drugshandel heeft ook weinig moeite met het fenomeen corona: in maart en april werd er slechts één zaak minder (194 zaken) genoteerd door de Limburgse politie. Dat ligt in de lijn van tussentijdse onderzoeksresultaten van het Trimbos Instituut, dat zich richt op verslaving.

Ruim 42 procent van de respondenten is meer hasj en wiet gaan gebruiken sinds de coronamaatregelen van kracht zijn. Slechts een kleine groep, 7,8 procent van de 588 onderzochte personen, is minder gaan gebruiken. Een nog kleinere groep (2,4 procent) is tijdelijk gestopt. De rest gebruikt dezelfde hoeveelheid softdrugs als in het pre-coronatijdperk.

Verveling, stress en eenzaamheid zijn de voornaamste redenen om terug te vallen op drugs.

Kilo's coke
Naast de softe varianten is ook de handel in harddrugs nog in volle gang. Dat blijkt alleen al uit de persberichten van justitie, waarin de ene na de andere cocaïnevangst wordt gecommuniceerd. De douane wist alleen al in Rotterdam en Moerdijk, twee populaire importposten, 6.438 kilo cocaïne te onderscheppen. Drugs met een straatwaarde van minstens 260 miljoen euro.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen