Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kijken of het onmogelijke te verenigen is in Limburg'

Geplaatst opdonderdag 21 maart 2019 - 9:22

CDA-voorman Ger Koopmans wil zo snel mogelijk aan de slag om te kijken welke coalitie er kan worden gevormd.

Dat zegt hij donderdag op L1 Radio. "We gaan nu kijken of het onmogelijke te verenigen is in Limburg. Wat ik daarmee bedoel? Vult u maar in...!"

Moeilijke klus
Koopmans doelt op mogelijke samenwerking met nieuwkomer Forum voor Democratie, dat vanuit het niets uitkomt op zeven zetels in het Limburgs Parlement, evenveel als de PVV. De partijen behaalden na het CDA de meeste stemmen.

Lees ook: Nieuwkomer FvD maakt klapper in Statenverkiezingen

De precieze uitslag van de verkiezingen is nog niet bekend, want Heerlen is nog bezig met het tellen van de stemmen. Maar het CDA blijft in elk geval de grootste partij en is daarmee ook aan zet bij het leiden van de gesprekken over een nieuwe coalitie.

Proteststemmen
Volgens Koopmans zijn de stemmen voor FvD en PVV niet per se proteststemmen. "Er zijn ook mensen die ergens boos over zijn en daarom op het CDA stemmen of op GroenLinks. Mensen hebben altijd een reden om op een bepaalde partij te stemmen, en daar moet je goed mee omgaan."

Opkomst
"Het is natuurlijk heel mooi dat er een grotere opkomst is. Dat is prachtig voor de provincie en prachtig voor de Eerste Kamer."

Pre-informatie
Koopmans denkt dat alle fracties in het Limburgs Parlement donderdag bijeen komen. En als dat van hem gevraagd wordt, wil hij zo snel mogelijk met een pre-informatieronde beginnen om te zien welke partijen met elkaar willen samenwerken in een nieuwe coalitie.

Niemand uitsluiten
Koopmans heeft steeds aangegeven geen enkele partij uit te sluiten van een eventuele samenwerking. "Elke kiezer heeft in deze fase het recht om gehoord te worden", aldus de CDA-voorman. Mocht zijn partij gaan samenwerken met Forum voor Democratie en de Partij voor de Vrijheid, respectievelijk de tweede en derde partij in Limburg volgens de nieuwste verkiezingsuitslag, dan komt de coalitie één zetel te kort voor een meerderheid. Er zou dan nog een vierde partij moeten aansluiten.

Lees ook: Limburg koerst af op vierpartijencoalitie

Huidige coalitie
De huidige coalitie van CDA, VVD, D66 en PvdA telt na de Statenverkiezingen van woensdag nog 20 van de 47 zetels in het Limburgs Parlement. Om tot een meerderheid te komen zou GroenLinks kunnen aanschuiven. Met de vier zetels van die partij zou de coalitie een nipte meerderheid van 24 zetels houden.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen