Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kijken of het onmogelijke te verenigen is in Limburg'

Geplaatst opdonderdag 21 maart 2019 - 9:22

CDA-voorman Ger Koopmans wil zo snel mogelijk aan de slag om te kijken welke coalitie er kan worden gevormd.

Dat zegt hij donderdag op L1 Radio. "We gaan nu kijken of het onmogelijke te verenigen is in Limburg. Wat ik daarmee bedoel? Vult u maar in...!"

Moeilijke klus
Koopmans doelt op mogelijke samenwerking met nieuwkomer Forum voor Democratie, dat vanuit het niets uitkomt op zeven zetels in het Limburgs Parlement, evenveel als de PVV. De partijen behaalden na het CDA de meeste stemmen.

Lees ook: Nieuwkomer FvD maakt klapper in Statenverkiezingen

De precieze uitslag van de verkiezingen is nog niet bekend, want Heerlen is nog bezig met het tellen van de stemmen. Maar het CDA blijft in elk geval de grootste partij en is daarmee ook aan zet bij het leiden van de gesprekken over een nieuwe coalitie.

Proteststemmen
Volgens Koopmans zijn de stemmen voor FvD en PVV niet per se proteststemmen. "Er zijn ook mensen die ergens boos over zijn en daarom op het CDA stemmen of op GroenLinks. Mensen hebben altijd een reden om op een bepaalde partij te stemmen, en daar moet je goed mee omgaan."

Opkomst
"Het is natuurlijk heel mooi dat er een grotere opkomst is. Dat is prachtig voor de provincie en prachtig voor de Eerste Kamer."

Pre-informatie
Koopmans denkt dat alle fracties in het Limburgs Parlement donderdag bijeen komen. En als dat van hem gevraagd wordt, wil hij zo snel mogelijk met een pre-informatieronde beginnen om te zien welke partijen met elkaar willen samenwerken in een nieuwe coalitie.

Niemand uitsluiten
Koopmans heeft steeds aangegeven geen enkele partij uit te sluiten van een eventuele samenwerking. "Elke kiezer heeft in deze fase het recht om gehoord te worden", aldus de CDA-voorman. Mocht zijn partij gaan samenwerken met Forum voor Democratie en de Partij voor de Vrijheid, respectievelijk de tweede en derde partij in Limburg volgens de nieuwste verkiezingsuitslag, dan komt de coalitie één zetel te kort voor een meerderheid. Er zou dan nog een vierde partij moeten aansluiten.

Lees ook: Limburg koerst af op vierpartijencoalitie

Huidige coalitie
De huidige coalitie van CDA, VVD, D66 en PvdA telt na de Statenverkiezingen van woensdag nog 20 van de 47 zetels in het Limburgs Parlement. Om tot een meerderheid te komen zou GroenLinks kunnen aanschuiven. Met de vier zetels van die partij zou de coalitie een nipte meerderheid van 24 zetels houden.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen