Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Kijken of het onmogelijke te verenigen is in Limburg'

Geplaatst opdonderdag 21 maart 2019 - 9:22

CDA-voorman Ger Koopmans wil zo snel mogelijk aan de slag om te kijken welke coalitie er kan worden gevormd.

Dat zegt hij donderdag op L1 Radio. "We gaan nu kijken of het onmogelijke te verenigen is in Limburg. Wat ik daarmee bedoel? Vult u maar in...!"

Moeilijke klus
Koopmans doelt op mogelijke samenwerking met nieuwkomer Forum voor Democratie, dat vanuit het niets uitkomt op zeven zetels in het Limburgs Parlement, evenveel als de PVV. De partijen behaalden na het CDA de meeste stemmen.

Lees ook: Nieuwkomer FvD maakt klapper in Statenverkiezingen

De precieze uitslag van de verkiezingen is nog niet bekend, want Heerlen is nog bezig met het tellen van de stemmen. Maar het CDA blijft in elk geval de grootste partij en is daarmee ook aan zet bij het leiden van de gesprekken over een nieuwe coalitie.

Proteststemmen
Volgens Koopmans zijn de stemmen voor FvD en PVV niet per se proteststemmen. "Er zijn ook mensen die ergens boos over zijn en daarom op het CDA stemmen of op GroenLinks. Mensen hebben altijd een reden om op een bepaalde partij te stemmen, en daar moet je goed mee omgaan."

Opkomst
"Het is natuurlijk heel mooi dat er een grotere opkomst is. Dat is prachtig voor de provincie en prachtig voor de Eerste Kamer."

Pre-informatie
Koopmans denkt dat alle fracties in het Limburgs Parlement donderdag bijeen komen. En als dat van hem gevraagd wordt, wil hij zo snel mogelijk met een pre-informatieronde beginnen om te zien welke partijen met elkaar willen samenwerken in een nieuwe coalitie.

Niemand uitsluiten
Koopmans heeft steeds aangegeven geen enkele partij uit te sluiten van een eventuele samenwerking. "Elke kiezer heeft in deze fase het recht om gehoord te worden", aldus de CDA-voorman. Mocht zijn partij gaan samenwerken met Forum voor Democratie en de Partij voor de Vrijheid, respectievelijk de tweede en derde partij in Limburg volgens de nieuwste verkiezingsuitslag, dan komt de coalitie één zetel te kort voor een meerderheid. Er zou dan nog een vierde partij moeten aansluiten.

Lees ook: Limburg koerst af op vierpartijencoalitie

Huidige coalitie
De huidige coalitie van CDA, VVD, D66 en PvdA telt na de Statenverkiezingen van woensdag nog 20 van de 47 zetels in het Limburgs Parlement. Om tot een meerderheid te komen zou GroenLinks kunnen aanschuiven. Met de vier zetels van die partij zou de coalitie een nipte meerderheid van 24 zetels houden.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen