Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Kijken of het onmogelijke te verenigen is in Limburg'

Geplaatst opdonderdag 21 maart 2019 - 9:22

CDA-voorman Ger Koopmans wil zo snel mogelijk aan de slag om te kijken welke coalitie er kan worden gevormd.

Dat zegt hij donderdag op L1 Radio. "We gaan nu kijken of het onmogelijke te verenigen is in Limburg. Wat ik daarmee bedoel? Vult u maar in...!"

Moeilijke klus
Koopmans doelt op mogelijke samenwerking met nieuwkomer Forum voor Democratie, dat vanuit het niets uitkomt op zeven zetels in het Limburgs Parlement, evenveel als de PVV. De partijen behaalden na het CDA de meeste stemmen.

Lees ook: Nieuwkomer FvD maakt klapper in Statenverkiezingen

De precieze uitslag van de verkiezingen is nog niet bekend, want Heerlen is nog bezig met het tellen van de stemmen. Maar het CDA blijft in elk geval de grootste partij en is daarmee ook aan zet bij het leiden van de gesprekken over een nieuwe coalitie.

Proteststemmen
Volgens Koopmans zijn de stemmen voor FvD en PVV niet per se proteststemmen. "Er zijn ook mensen die ergens boos over zijn en daarom op het CDA stemmen of op GroenLinks. Mensen hebben altijd een reden om op een bepaalde partij te stemmen, en daar moet je goed mee omgaan."

Opkomst
"Het is natuurlijk heel mooi dat er een grotere opkomst is. Dat is prachtig voor de provincie en prachtig voor de Eerste Kamer."

Pre-informatie
Koopmans denkt dat alle fracties in het Limburgs Parlement donderdag bijeen komen. En als dat van hem gevraagd wordt, wil hij zo snel mogelijk met een pre-informatieronde beginnen om te zien welke partijen met elkaar willen samenwerken in een nieuwe coalitie.

Niemand uitsluiten
Koopmans heeft steeds aangegeven geen enkele partij uit te sluiten van een eventuele samenwerking. "Elke kiezer heeft in deze fase het recht om gehoord te worden", aldus de CDA-voorman. Mocht zijn partij gaan samenwerken met Forum voor Democratie en de Partij voor de Vrijheid, respectievelijk de tweede en derde partij in Limburg volgens de nieuwste verkiezingsuitslag, dan komt de coalitie één zetel te kort voor een meerderheid. Er zou dan nog een vierde partij moeten aansluiten.

Lees ook: Limburg koerst af op vierpartijencoalitie

Huidige coalitie
De huidige coalitie van CDA, VVD, D66 en PvdA telt na de Statenverkiezingen van woensdag nog 20 van de 47 zetels in het Limburgs Parlement. Om tot een meerderheid te komen zou GroenLinks kunnen aanschuiven. Met de vier zetels van die partij zou de coalitie een nipte meerderheid van 24 zetels houden.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen