Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kijkdoos' voor telefoon moet bijziendheid tegengaan

Geplaatst opdinsdag 28 december 2021 - 13:03

Drie Venlonaren denken met een simpele kijkdoos voor telefoon en tablet bij te dragen aan de vermindering van bijziendheid bij kinderen.

De Eyekid, zoals de kijkdoos heet, garandeert de minimale afstand die het Oogfonds aanraadt tussen ogen en scherm.

Ouders
Ontwerper Daan de Haan werd door zijn ouders aan het denken gezet. Als zijn kinderen bij opa en oma op bezoek zijn, zitten ze wel eens op een tablet. "Maar ze zaten er dan wel heel dicht op, zeiden mijn ouders. Toen kwam bij mij het besef en de vraag pas op of dit wel gezond zou zijn", zegt De Haan.

Oogziekte
Hij werkt veel samen met opticien John van der Sterren en ze raakten erover aan de praat. Het antwoord van de expert: "Bijziendheid, of myopie zoals het in vaktermen heet, is in 2050 oogziekte nummer één. En dat wordt mede veroorzaakt door telefoons en tablets, waarbij heel veel van dichtbij op het scherm wordt gekeken. Al is het overigens geen compleet nieuw fenomeen. We kennen het ook van de boekenwurmen van vroeger, die keken ook heel veel van dichtbij. Maar door het gebruik van telefoons en tablets is het zeker toegenomen."

Video: Omroep Venlo

Afstand
Bijziendheid betekent dat je alleen nog van dichtbij scherp kunt zien en in de verte alles wazig lijkt. Dit is op te lossen door een bril of lenzen te dragen met een min-sterkte. Om bijziendheid te voorkomen adviseert het Oogfonds om minimaal 35 centimeter afstand te houden tot de telefoon of tablet. En daar gaat het bij kinderen nog weleens mis. De Eyekid, die De Haan, Van der Sterren en ondernemer Jeroen Geurts samen bedachten, dwingt het kind om die afstand te houden.

Doos
Het is een kartonnen doos waar de telefoon of tablet achterin geklikt wordt. De Haan: "Het is een lowtech toepassing voor een hightech apparaat. Het lijkt alsof je weer een ouderwetse beeldbuis eraan vast hebt, maar kinderen wennen er snel aan. Mijn zoon loopt door het hele huis met de doos en zoekt voor zichzelf een fijne houding. Of dat op de bank is of de tafel, dat maakt niet zoveel uit."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen