Overslaan en naar de inhoud gaan

Kijkcijferhit De Verraders moet Kerkrade aantrekkelijk maken

Geplaatst opzaterdag 27 maart 2021 - 7:31

Anderhalf miljoen mensen keken afgelopen zaterdag naar de tweede aflevering van het spelprogramma De Verraders, dat is opgenomen in Zuid-Limburg. De deelnemers van het programma verblijven tijdens het spel in Kasteel Erenstein in Kerkrade. "We willen hier Kerkrade mee op de kaart zetten."

Dat zegt Patrick Ypelaar van de gemeente.

Negatief imago
Via het project Beleef Kerkrade probeert hij de gemeente los te maken van het negatieve imago dat ermee verbonden is, bijvoorbeeld door er populaire programma's te laten filmen. De hoge kijkcijfers van De Verraders zijn voor hem dus erg welkom. "Negen van de tien mensen die Zuid-Limburg zien, kijken alleen naar het Heuvelland of Maastricht. Hiermee willen we onze kop er bovenuit steken."

Verleid met vlaai
Door de coronacrisis zijn televisiemakers gedwongen om de programma's in Nederland te draaien. Daar heeft Ypelaar goed gebruik van gemaakt. Het lukte hem in het najaar 2020 al om de kerstspecial van het romantische programma All You Need Is Love naar zijn gemeente te halen. Hierna is het balletje gaan rollen. "We hebben ze hartelijk ontvangen met vlaai, zoals dat hier gaat", verklapt hij. Hij vermoedt dat de gastvrijheid en de mooie locatie ervoor gezorgd heeft dat de samenwerking een succes is geworden.

Lockdown
De keerzijde van het succesverhaal is de lockdown. "Het liefst roepen we vandaag iedereen op om naar Kerkrade te komen, maar dat mag niet", licht Ypelaar toe. Gemeente Kerkrade is immers een overheidsinstantie die zich aan de regels moet houden. Om toeristen in betere tijden toch naar de plek te lokken, pakt hij het hierom wat subtieler aan. "We zetten nu vooral in op social media, waarmee we hopen dat mensen na de lockdown toch hierheen komen", legt de Kerkradenaar uit. Mensen die geïnteresseerd zijn in het populaire programma, krijgen door de marketing van Facebook automatisch berichtgeving over Kerkrade. Zo hoopt de gemeente het vuurtje brandend te houden.

Kloosterbibliotheek
Naast het Kasteel in Kerkrade, worden de opdrachten van het programma op nog meer plekken in Zuid-Limburg gedaan. "Afgelopen aflevering was er een spel waarin mensen levend werden begraven, dat is dan hier in de wei", vertelt uitbater Evert Hartman trots. Hij beheert sinds afgelopen jaar een aantal locaties in het zuiden, waaronder de Kloosterbibliotheek in Wittem. Ook voor hem is het programma een welkome vorm van marketing. "We willen de bibliotheek uiteindelijk toegankelijker maken voor publiek", zegt hij hierover. Tot nu toe is de plek alleen voor bezoekers geopend bij tentoonstellingen en evenementen.

Wanneer de coronacrisis voorbij is, hoopt hij dat hier verandering in komt. Door het programma hoopt Hartman dat ook mensen buiten Limburg de plek leren kennen. "Hopelijk gaan we door de beelden flink wat bezoekers trekken, zeker naar de toekomst toe en zeker met de plannen die we hebben. Dat moet nu even wachten, maar zodra het mag, gaan we ervoor."

Voor het programma werden prachtige plekken in het zuiden van de provincie gekozen. Herkenbaar? Hier zijn ze op een rij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen