Overslaan en naar de inhoud gaan

Kijk terug: Feestelijke zitting 150 jaar Limburg

Geplaatst opdonderdag 11 mei 2017 - 21:30

Limburg is ons anker in het Zuiden, in het hart van Europa waar Nederland 'stolz' op mag zijn.

Die lovende woorden sprak Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers tijdens een feestelijke vergadering van het Limburgs Parlement ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Limburg als uitsluitend Nederlandse provincie.

Intens
Volgens
Broekers verbinden Limburgers een intense verbondenheid met de eigen provincie met een internationale blik. Ook PvdA-minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken had fraaie woorden over voor het 'jarige' Limburg.

Hij noemde Limburg in velerlei opzicht een exotische provincie vanwege de eigen taal, de warmte van de mensen en de uitgebreide landsgrenzen met Duitsland en België. Volgens de minister heeft Limburg van die ligging zijn kracht gemaakt en is het een rolmodel geworden van hoe je over grenzen heen kunt denken.

Terugkijken
Bekijk de zitting hier terug:

Piepjong
Gouverneur Theo
Bovens omschreef Limburg als een piepjonge provincie en een nakomertje gevormd door de buren. In 150 jaar heeft de provincie zich ontwikkelt van een lelijk eendje tot een zwaan met een sterke persoonlijkheid, aldus Bovens. "We zijn niet beter dan de rest maar wel anders."

Foto: Jean-Pierre Geusens

Samenvatting
Zaterdag om 11:00, 13:00, 15:00, 21:00 en 23:00 uur is er een samenvatting te zien op L1 TV. Ook zondag om 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 en 17:00 uur worden de hoogtepunten nog een keer uitgezonden.

L1 zendt de hele week bijzondere en vergeten verhalen rond 150 jaar Limburg uit. Die kun je hier terugkijken.

Robert Housmans, Jos van Rey, Ankie Broekers-Knol, Ronald Plasterk, Berend-Jan van Voorst tot Voorst.
Foto: Jean-Pierre Geusens

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Limburg bestaat precies 150 jaar als provincie
Na 150 jaar meer Limburggevoel dan Nederlandgevoel
150 jaar Limburg (4): het vergeten heldenepos
Stripboek over 150 jaar Limburg
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen