Overslaan en naar de inhoud gaan

Khalid Lakhlifi wil dood René Steegmans achter zich laten

Geplaatst opmaandag 1 maart 2021 - 12:44

Khalid Lakhlifi (36) voelt zich klaar voor een toekomst in vrijheid. Nu zit de Venlonaar nog in het keurslijf van een tbs-traject, dat hij kreeg opgelegd na het doodslaan van René Steegmans in 2002.

Maandagmorgen werd het traject van Lakhlifi besproken. Zijn tbs wordt met twee jaar verlengd, als het aan justitie ligt.

Lees ook: Jaar langer tbs voor moordenaar René Steegmans

Symbolische zaak
Khalid was op 22 oktober 2002 net achttien jaar oud toen hij op de parkeerplaats van een Jan Linders-supermarkt in Venlo woorden kreeg met René Steegmans (22). Die vond dat Khalid asociaal reed. Van dat commentaar was de jonge Venlonaar niet gediend: hij sloeg Steegmans in elkaar. Die zou uiteindelijk zelfs overlijden aan zijn verwondingen.

De zaak kreeg nationale aandacht en werd een symbool in de strijd tegen zinloos geweld. Steegmans werd onder meer genoemd in het nummer Zinloos van Lange Frans en Baas B.

Dag tot dag
Na enkele jaren in de gevangenis startte in 2007 de tbs-behandeling van Lakhlifi. Nu, bijna twintig jaar na de geruchtmakende dood van Steegmans, wil hij vooral naar de toekomst kijken. Zowel zijn behandelaren als Lakhlifi zelf toonden zich maandag positief over zijn ontwikkeling. "Ik bekijk het van dag tot dag, maar ik voel me goed."

Lees ook: Man die René Steegmans doodsloeg duikt weer op

Vijf dagen Venlo
De dertiger woont nu officieel nog in een ggz-instelling in Eindhoven, maar mag beetje bij beetje proeven aan de vrijheid. "Ik heb onlangs voor het eerst mogen overnachten bij familie in Venlo. De mooiste dag in jaren. Heerlijk, bij mijn kinderen." Lakhlifi mag bovendien zijn dochters in Venlo drie keer in de week bezoeken en werkt twee dagen vrijwillig als automonteur in diezelfde stad.

Niet haasten
Hij lijkt dus al met één been buiten te staan. Toch willen zijn behandelaren niets overhaasten. "We moeten dit stapje voor stapje doen, meneer is echt gebaat bij structuur." Lakhlifi kan zich daar helemaal in vinden. "Je moet mij niet te snel vrijlaten, niet te snel alles geven." Over twee weken doet de rechter uitspraak over de verlenging van het tbs-traject.

De naam van Khalid Lakhlifi wordt voluit geschreven, omdat de man er in een eerder stadium onder eigen naam naar buiten trad met een boek over zijn leven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen