Overslaan en naar de inhoud gaan

Khalid Lakhlifi wil dood René Steegmans achter zich laten

Geplaatst opmaandag 1 maart 2021 - 12:44

Khalid Lakhlifi (36) voelt zich klaar voor een toekomst in vrijheid. Nu zit de Venlonaar nog in het keurslijf van een tbs-traject, dat hij kreeg opgelegd na het doodslaan van René Steegmans in 2002.

Maandagmorgen werd het traject van Lakhlifi besproken. Zijn tbs wordt met twee jaar verlengd, als het aan justitie ligt.

Lees ook: Jaar langer tbs voor moordenaar René Steegmans

Symbolische zaak
Khalid was op 22 oktober 2002 net achttien jaar oud toen hij op de parkeerplaats van een Jan Linders-supermarkt in Venlo woorden kreeg met René Steegmans (22). Die vond dat Khalid asociaal reed. Van dat commentaar was de jonge Venlonaar niet gediend: hij sloeg Steegmans in elkaar. Die zou uiteindelijk zelfs overlijden aan zijn verwondingen.

De zaak kreeg nationale aandacht en werd een symbool in de strijd tegen zinloos geweld. Steegmans werd onder meer genoemd in het nummer Zinloos van Lange Frans en Baas B.

Dag tot dag
Na enkele jaren in de gevangenis startte in 2007 de tbs-behandeling van Lakhlifi. Nu, bijna twintig jaar na de geruchtmakende dood van Steegmans, wil hij vooral naar de toekomst kijken. Zowel zijn behandelaren als Lakhlifi zelf toonden zich maandag positief over zijn ontwikkeling. "Ik bekijk het van dag tot dag, maar ik voel me goed."

Lees ook: Man die René Steegmans doodsloeg duikt weer op

Vijf dagen Venlo
De dertiger woont nu officieel nog in een ggz-instelling in Eindhoven, maar mag beetje bij beetje proeven aan de vrijheid. "Ik heb onlangs voor het eerst mogen overnachten bij familie in Venlo. De mooiste dag in jaren. Heerlijk, bij mijn kinderen." Lakhlifi mag bovendien zijn dochters in Venlo drie keer in de week bezoeken en werkt twee dagen vrijwillig als automonteur in diezelfde stad.

Niet haasten
Hij lijkt dus al met één been buiten te staan. Toch willen zijn behandelaren niets overhaasten. "We moeten dit stapje voor stapje doen, meneer is echt gebaat bij structuur." Lakhlifi kan zich daar helemaal in vinden. "Je moet mij niet te snel vrijlaten, niet te snel alles geven." Over twee weken doet de rechter uitspraak over de verlenging van het tbs-traject.

De naam van Khalid Lakhlifi wordt voluit geschreven, omdat de man er in een eerder stadium onder eigen naam naar buiten trad met een boek over zijn leven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen