Overslaan en naar de inhoud gaan

Kesselnaren verwijten 'coronahaard' ALS-benefiet niks

Geplaatst opvrijdag 17 april 2020 - 17:25

De inwoners van Kessel verwijten de organisatie van een ALS-benefietavond, die door de GGD wordt onderzocht als haard van de coronabesmettingen, niets.

"Ik heb nog niks in de verwijtende sfeer gehoord en kan me daar ook niks bij voorstellen", zegt dorpsbewoner Peter van de Pas.

Benefiet
Op 5 maart kwamen honderden mensen in Kessel bij elkaar in gemeenschapshuis De Paort in Kessel. Onder de noemer 'Kessel op zien bes' werd geld ingezameld voor de strijd tegen de spierziekte ALS van een dorpsgenoot. "Het is mogelijk dat dat het moment is geweest waarop het coronavirus zich verspreid heeft", zei Noortje Bouwmeester, hoofd infectieziektenbestrijding van de GGD Limburg-Noord.

Omdat de gemeente Peel en Maas een opmerkelijk hoog aantal coronabesmettingen telt, gaat de GGD een onderzoek starten.

L1 interviewde pastoor Louis Verhaag in april over de coronacrisis

Lees ook: GGD: 'ALS-bijeenkomst haard coronabesmettingen Kessel'

Overleden
Sjaak Berden was hier ook bij aanwezig. Hij heeft het coronavirus ook gehad, maar is genezen. Hij kan niet direct de link leggen tussen het groot aantal besmettingen en de benefietavond. Hij kent wel iemand die ook bij de avond aanwezig was, maar later is overleden aan Covid-19. Pastoor Louis Verhaag erkent dat er veel mensen zijn gestorven in zijn dorp. "Vorig jaar hadden we 22 in een heel jaar, nu hebben we er al 30", zegt hij. De helft daarvan was besmet met het coronavirus.

Coronahaard
Hoewel de GGD de benefietavond in het vizier heeft, vindt organisator Eric Zeelen het kort door de bocht om de bijeenkomst als 'coronahaard' te bestempelen. "We hadden de vergunningen en contacten met de gemeente", zegt hij. "Het was een andere wereld vijf weken geleden."

Dat de link nu wordt gelegd, betreurt hij ten zeerste. "Er zijn tal van andere grote evenementen geweest", zegt hij. Zeelen noemt carnaval en de Tefaf als voorbeeld. Wel zegt hij dat als de organisatie dit had zien aankomen, de avond niet was doorgegaan. "Maar ik verwijt mezelf niks."

Lees ook: Hoe het coronavirus Limburg binnensloop

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen