Overslaan en naar de inhoud gaan

Kersttraditie: Waarom kussen we onder de maretak?​

Geplaatst opdinsdag 26 december 2017 - 16:28

De kerstdagen staan bol van de tradities. En één van die tradities is kussen onder de maretak of mistletoe. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

Met name in Zuid-Limburg is de maretak veel te vinden in de winter. Grote groene bollen die bovenin kale populieren zitten. Sinds 1 januari 2017 is het geen beschermde plant meer.

Medicinale krachten
Om te beginnen wordt maretak vaak medicinale krachten toegeschreven. Dat wordt al gedaan sinds de oudheid. Het is dan ook niet voor niks dat Panoramix, de druïde uit de stripboeken van Asterix en Obelix, altijd op zoek is naar maretak voor in de toverdrank. De Grieken zouden de besjes van de maretak al gebruiken om bepaalde pijnen te bestrijden. Ook de Romeinen gebruikten het tegen onder meer epileptische aanvallen.

Noorse mythologie
Maar waarom kussen we onder de maretak? We moeten het vooral doen met verhalen, vertelt Jos Gorissen van de Maretakboerderij in Margraten. Een van die verhalen komt uit de Noorse mythologie. Balder, de zoon van oppergod Odin en Freya, de godin van de liefde, was beschermd tegen alles, behalve tegen de kracht van maretak. Loki, de god van het kwaad, kwam daarachter en maakte een pijl van maretak om Balder te doden.

Tranen
Toen hij door die pijl werd getroffen, huilde Freya dagen achter elkaar. De tranen van Freya werden de witte bessen van de maretak. Uiteindelijk werd Balder weer tot leven gewekt door de goden en werd de maretak aan Freya geschonken. Sindsdien is het daarom de plant van de godin van de liefde, die hoog groeit zodat er geen gevaar is.

En wat doe je onder de plant van de liefde? Juist! Fijne Kerstdagen met veel liefde gewenst!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen