Overslaan en naar de inhoud gaan

Kersttraditie: Waarom kussen we onder de maretak?​

Geplaatst opdinsdag 26 december 2017 - 16:28

De kerstdagen staan bol van de tradities. En één van die tradities is kussen onder de maretak of mistletoe. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

Met name in Zuid-Limburg is de maretak veel te vinden in de winter. Grote groene bollen die bovenin kale populieren zitten. Sinds 1 januari 2017 is het geen beschermde plant meer.

Medicinale krachten
Om te beginnen wordt maretak vaak medicinale krachten toegeschreven. Dat wordt al gedaan sinds de oudheid. Het is dan ook niet voor niks dat Panoramix, de druïde uit de stripboeken van Asterix en Obelix, altijd op zoek is naar maretak voor in de toverdrank. De Grieken zouden de besjes van de maretak al gebruiken om bepaalde pijnen te bestrijden. Ook de Romeinen gebruikten het tegen onder meer epileptische aanvallen.

Noorse mythologie
Maar waarom kussen we onder de maretak? We moeten het vooral doen met verhalen, vertelt Jos Gorissen van de Maretakboerderij in Margraten. Een van die verhalen komt uit de Noorse mythologie. Balder, de zoon van oppergod Odin en Freya, de godin van de liefde, was beschermd tegen alles, behalve tegen de kracht van maretak. Loki, de god van het kwaad, kwam daarachter en maakte een pijl van maretak om Balder te doden.

Tranen
Toen hij door die pijl werd getroffen, huilde Freya dagen achter elkaar. De tranen van Freya werden de witte bessen van de maretak. Uiteindelijk werd Balder weer tot leven gewekt door de goden en werd de maretak aan Freya geschonken. Sindsdien is het daarom de plant van de godin van de liefde, die hoog groeit zodat er geen gevaar is.

En wat doe je onder de plant van de liefde? Juist! Fijne Kerstdagen met veel liefde gewenst!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen