Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerstmis is goudmijn voor Zuid-Limburg

Geplaatst opvrijdag 20 december 2019 - 17:29

De Zuid-Limburgse economie vaart wel bij de kerstevenementen die in deze periode in de regio worden gehouden.

Vooral de kerstmarkten in Valkenburg en Maastricht zijn goed voor miljoenen euro's.

Kerstmarkt Valkenburg
De kerstmarkt in Valkenburg is al jarenlang goed voor zo'n 300.000 bezoekers, die bij elkaar zo'n 9 miljoen euro uitgeven. De eerste kerstmarkt in Valkenburg werd 35 jaar geleden in de grotten georganiseerd. Dit jaar blijft de kerstmarkt voor het eerst open in de periode tussen kerst en de jaarwisseling, waardoor het verwachte aantal bezoekers stijgt.

In plaats van zomer
"De winter vervangt de zomer als het hoogseizoen. De decembermaand is voor ondernemers in de regio ontzettend belangrijk geworden. Zonder kerst zouden ondernemers omkiepen. En het is belangrijk dat we blijven investeren en en ervoor waken dat we niet ten onder gaan aan ons eigen succes. Want als het té druk wordt, blijven mensen op termijn ook weg", adus Gert Veenhuizen van Kerststad Valkenburg.

Rieu
In Maastricht krijgt winterevenement Magisch Maastricht dit jaar versterking van André Rieu, die in het MECC voor het eerst drie kerstconcerten geeft. Volgens Leontien Mees van Maastricht Marketing legt het evenement op het Vrijthof de stad in ieder geval geen windeieren. "Je kon vroeger een kanon afschieten in de Grote Staat, dat is nu niet meer zo", vertelt Mees tegen de NOS.

Overnachtingen
Sinds 2012 is het aantal hotelovernachtingen in de stad in december met 42 procent gestegen. Een bezoeker geeft tussen de 180 en 200 euro uit in de stad aan spullen, voedsel, drank en verblijf. "Dat komt neer op meer dan 12 miljoen euro in deze periode alleen", zei Mees vrijdagochtend op Radio 1. Naar schatting leveren de concerten van Rieu nog eens 30 miljoen euro op voor de stad.

Kleinere kerstevenementen
De kerstevenementen Wentjerdruim in Sittard, Kerstival in Kerkrade en Wintertijd in Heerlen zijn kleiner dan de evenementen in Maastricht en Valkenburg. "Die richten zich meer op de eigen inwoners", vertelt een woordvoerder van Visit Zuid-Limburg.

Ben Verbong Dag, 50 jaar regisseur. Zondag negen films en een portret op L1 TV.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen