Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerstmis is goudmijn voor Zuid-Limburg

Geplaatst opvrijdag 20 december 2019 - 17:29

De Zuid-Limburgse economie vaart wel bij de kerstevenementen die in deze periode in de regio worden gehouden.

Vooral de kerstmarkten in Valkenburg en Maastricht zijn goed voor miljoenen euro's.

Kerstmarkt Valkenburg
De kerstmarkt in Valkenburg is al jarenlang goed voor zo'n 300.000 bezoekers, die bij elkaar zo'n 9 miljoen euro uitgeven. De eerste kerstmarkt in Valkenburg werd 35 jaar geleden in de grotten georganiseerd. Dit jaar blijft de kerstmarkt voor het eerst open in de periode tussen kerst en de jaarwisseling, waardoor het verwachte aantal bezoekers stijgt.

In plaats van zomer
"De winter vervangt de zomer als het hoogseizoen. De decembermaand is voor ondernemers in de regio ontzettend belangrijk geworden. Zonder kerst zouden ondernemers omkiepen. En het is belangrijk dat we blijven investeren en en ervoor waken dat we niet ten onder gaan aan ons eigen succes. Want als het té druk wordt, blijven mensen op termijn ook weg", adus Gert Veenhuizen van Kerststad Valkenburg.

Rieu
In Maastricht krijgt winterevenement Magisch Maastricht dit jaar versterking van André Rieu, die in het MECC voor het eerst drie kerstconcerten geeft. Volgens Leontien Mees van Maastricht Marketing legt het evenement op het Vrijthof de stad in ieder geval geen windeieren. "Je kon vroeger een kanon afschieten in de Grote Staat, dat is nu niet meer zo", vertelt Mees tegen de NOS.

Overnachtingen
Sinds 2012 is het aantal hotelovernachtingen in de stad in december met 42 procent gestegen. Een bezoeker geeft tussen de 180 en 200 euro uit in de stad aan spullen, voedsel, drank en verblijf. "Dat komt neer op meer dan 12 miljoen euro in deze periode alleen", zei Mees vrijdagochtend op Radio 1. Naar schatting leveren de concerten van Rieu nog eens 30 miljoen euro op voor de stad.

Kleinere kerstevenementen
De kerstevenementen Wentjerdruim in Sittard, Kerstival in Kerkrade en Wintertijd in Heerlen zijn kleiner dan de evenementen in Maastricht en Valkenburg. "Die richten zich meer op de eigen inwoners", vertelt een woordvoerder van Visit Zuid-Limburg.

Ben Verbong Dag, 50 jaar regisseur. Zondag negen films en een portret op L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen