Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kerstman' moet tropisch eiland verlaten: ruim vijf jaar cel

Geplaatst opmaandag 19 april 2021 - 9:02

Na een juridische strijd van bijna negen jaar is Robbie van L. (76) in hoger beroep veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenisstraf voor onder andere de import van bijna 1600 kilo cocaïne.

De Heerlenaar wachtte zijn verdict af op Bonaire, het eiland dat hij nu moet inruilen voor een cel. Ook elf andere verdachten in het grote drugsonderzoek zijn opnieuw veroordeeld.

Lees ook: Jarenlange celstraffen voor grote harddrugsbende

Corrupte contacten
De zaak tegen 'de Kerstman', zoals Robbie vanwege zijn uiterlijk wordt genoemd, stamt uit mei 2012 en draait om wereldwijde drugstransporten. Robbie zou één van de sturende krachten binnen de organisatie zijn geweest. Die organisatie was goed voor de import van ruim 3000 kilo hasj uit Pakistan, 1800 liter PMK uit China en de eerder aangehaalde 1600 kilo cocaïne uit de Dominicaanse Republiek.

Alle drugs werden via de haven in Antwerpen naar Nederland vervoerd. Om de handel veilig van A naar B te verplaatsen, kocht de organisatie volgens justitie overheidspersoneel om. Robbie woonde ten tijde van de operatie overigens al op Bonaire en keerde daar na zijn voorarrest terug.

Kleine korting
Pas in 2018 kwam het voor tot een uitspraak. De rechter in Roermond veroordeelde Robbie toen tot zes jaar gevangenisstraf. Tegen die straf ging de Heerlenaar in beroep. Ruim drie jaar later kent hij zijn nieuwe straf; het Hof in Den Bosch houdt vast aan het eerdere vonnis, maar geeft de bejaarde drugsbaron een lichte strafkorting vanwege de lange duur van het proces.

Lagere straffen
Ook vrijwel alle andere verdachten die in beroep gingen, zien hun straf zakken. Marcel B. (60) krijgt bijvoorbeeld negen in plaats van elf jaar gevangenisstraf, Eric V. ziet zijn straf met anderhalf jaar dalen tot een totaal van zeven. Anderen hebben net als Robbie een korting van maanden gekregen. Alleen Marcel V. (50) kreeg een iets hogere straf (twintig in plaats van achttien maanden) en laat via advocaat Peer Szymkowiak weten in cassatie te gaan.

Lees ook: Voortvluchtige drugsbaron meldt zich plots bij politie

Bont gezelschap
Hoewel Robbie wellicht de bekendste naam is binnen het criminele milieu, is hij zeker niet de enige die opvalt in het dossier. Zo werd Moon Choi (64) doodgeschoten en verviel daarmee vanzelfsprekend de zaak tegen hem. Een andere hoofdrolspeler, John K. (50) uit Landgraaf, verdween na het vonnis in Roermond anderhalf jaar en meldde zich daarna doodleuk bij de politie. Dat deed hij om een straf die in België openstond te laten verjaren.

Twee mannen in deze zaak zijn nog voortvluchtig. Jamal B. (38) werd zelfs nooit aangehouden en dus ook niet verhoord. Deze Marokkaanse verdachte kreeg tijdens het hoger beroep ruim drie jaar gevangenisstraf. Ook zijn Spaanse 'collega' José V. (44) is spoorloos. Hij moet 4,5 jaar achter tralies en voor hem is inmiddels een internationaal opsporingsbevel de deur uitgegaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen