Overslaan en naar de inhoud gaan

Kernreactor Tihange dinsdagochtend weer opgestart

Geplaatst opmaandag 1 december 2014 - 17:36

De Belgische kernreactor Tihange 3, op zo'n 45 kilometer van Maastricht, wordt dinsdagochtend weer opgestart.

De herstelwerkzaamheden na de brand van zondag zijn afgerond, meldt de VRT. Dinsdagochtend om 05:00 uur wordt de reactor weer opgestart, woensdag zou Tihange 3 weer op volle kracht kunnen draaien.

Brand
Zondagochtend werd Tihange 3 stilgelegd na een brand in een hoogspanningspost. De brand was buiten het nucleaire gedeelte van de reactor, die automatisch werd stilgelegd. Bij de brand vatte onder meer hoogspanningskabels vlam. Uitbater Electrabel onderzoekt nog wat er precies is gebeurd. Een woordvoerder van de energieleverancier zegt tegen de VRT dat de schade 'al bij al goed meevalt'.

Stil
Tihange 3 is niet de enige kernreactor die stil ligt. België heeft zeven kernreactoren, waarvan er op dit moment drie niet actief zijn. Doel 3, in de buurt van Antwerpen, en Tihange 2 werden ruim een half jaar geleden gesloten omdat er kleine scheurtjes in de reactorvaten zaten. Daarnaast ligt ook Doel 4 enkele maanden stil door een technisch defect aan turbines, vermoedelijk na sabotage.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Brand in Belgische kerncentrale Tihange
GroenLinks wil opheldering over kerncentrale Tihange
Kernreactor 1 in Tihange stilgevallen
'Problemen reactor Tihange veel groter dan gedacht'
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen