Overslaan en naar de inhoud gaan

Kernreactor Tihange dinsdagochtend weer opgestart

Geplaatst opmaandag 1 december 2014 - 17:36

De Belgische kernreactor Tihange 3, op zo'n 45 kilometer van Maastricht, wordt dinsdagochtend weer opgestart.

De herstelwerkzaamheden na de brand van zondag zijn afgerond, meldt de VRT. Dinsdagochtend om 05:00 uur wordt de reactor weer opgestart, woensdag zou Tihange 3 weer op volle kracht kunnen draaien.

Brand
Zondagochtend werd Tihange 3 stilgelegd na een brand in een hoogspanningspost. De brand was buiten het nucleaire gedeelte van de reactor, die automatisch werd stilgelegd. Bij de brand vatte onder meer hoogspanningskabels vlam. Uitbater Electrabel onderzoekt nog wat er precies is gebeurd. Een woordvoerder van de energieleverancier zegt tegen de VRT dat de schade 'al bij al goed meevalt'.

Stil
Tihange 3 is niet de enige kernreactor die stil ligt. België heeft zeven kernreactoren, waarvan er op dit moment drie niet actief zijn. Doel 3, in de buurt van Antwerpen, en Tihange 2 werden ruim een half jaar geleden gesloten omdat er kleine scheurtjes in de reactorvaten zaten. Daarnaast ligt ook Doel 4 enkele maanden stil door een technisch defect aan turbines, vermoedelijk na sabotage.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Brand in Belgische kerncentrale Tihange
GroenLinks wil opheldering over kerncentrale Tihange
Kernreactor 1 in Tihange stilgevallen
'Problemen reactor Tihange veel groter dan gedacht'
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen