Overslaan en naar de inhoud gaan

Kernreactor Tihange 2 wordt weer in gebruik genomen

Geplaatst opdinsdag 11 juni 2019 - 15:08

De Belgische kernreactor Tihange 2 mag weer in gebruik worden genomen. Nucleaire waakhond FANC heeft de betonreparaties aan het bunkergebouw goedgekeurd.

Er zijn nu genoeg garanties dat de reactor weer veilig in gebruik kan worden genomen, zo meldt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle op zijn website. Tihange ligt vlak bij Luik, op enkele tientallen kilometers van Maastricht.

Betonrot
Tihange 2 is sinds augustus vorig jaar buiten gebruik omdat tijdens periodiek onderhoud betonrot werd geconstateerd. Door continue blootstelling aan vocht en warmte waren in het beton veel kleine scheurtjes ontstaan.

Lees ook: Kernreactor Tihange maanden langer buiten dienst

Noodsystemen
In het bunkergebouw zitten de noodsystemen van de reactor, zoals noodpompen en dieselgeneratoren. Maar die kunnen hun werk in noodsituaties alleen doen als het gebouw ze voldoende bescherming biedt tegen de extreme omstandigheden waarmee calamiteiten in een reactor vaak gepaard gaan. Tijdens de reparatiewerkzaamheden aan de scheurtjes werd ook ontdekt dat de constructie niet helemaal goed was. De wapening in het beton zat niet op de plek waar ze zich volgens de constructietekening moest bevinden.

Groen licht
FANC zegt de herstelwerkzaamheden op de voet te hebben gevolgd en geïnspecteerd. Daarom mag de reactor ergens de komende dagen weer worden aangesloten op het stroomnet.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen