Overslaan en naar de inhoud gaan

Kernreactor Tihange 2 wordt weer in gebruik genomen

Geplaatst opdinsdag 11 juni 2019 - 15:08

De Belgische kernreactor Tihange 2 mag weer in gebruik worden genomen. Nucleaire waakhond FANC heeft de betonreparaties aan het bunkergebouw goedgekeurd.

Er zijn nu genoeg garanties dat de reactor weer veilig in gebruik kan worden genomen, zo meldt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle op zijn website. Tihange ligt vlak bij Luik, op enkele tientallen kilometers van Maastricht.

Betonrot
Tihange 2 is sinds augustus vorig jaar buiten gebruik omdat tijdens periodiek onderhoud betonrot werd geconstateerd. Door continue blootstelling aan vocht en warmte waren in het beton veel kleine scheurtjes ontstaan.

Lees ook: Kernreactor Tihange maanden langer buiten dienst

Noodsystemen
In het bunkergebouw zitten de noodsystemen van de reactor, zoals noodpompen en dieselgeneratoren. Maar die kunnen hun werk in noodsituaties alleen doen als het gebouw ze voldoende bescherming biedt tegen de extreme omstandigheden waarmee calamiteiten in een reactor vaak gepaard gaan. Tijdens de reparatiewerkzaamheden aan de scheurtjes werd ook ontdekt dat de constructie niet helemaal goed was. De wapening in het beton zat niet op de plek waar ze zich volgens de constructietekening moest bevinden.

Groen licht
FANC zegt de herstelwerkzaamheden op de voet te hebben gevolgd en geïnspecteerd. Daarom mag de reactor ergens de komende dagen weer worden aangesloten op het stroomnet.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen