Overslaan en naar de inhoud gaan

Kernreactor Tihange-2: Geen hoger beroep tegen uitspraak

Geplaatst opdonderdag 26 november 2020 - 19:33

De jarenlange kwestie rond kernreactor Tihange-2 in het Belgische Hoei krijgt geen vervolg. Er komt geen hoger beroep tegen de uitspraak dat de kernreactor niet dicht hoeft.

Dat schrijft burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht in een brief aan de gemeenteraad.

Niet onveilig
De Rechtbank van Eerste Aanleg, vergelijkbaar met een gewone Nederlandse rechtbank, heeft onlangs uitspraak gedaan. Volgens de Belgische rechter was de kernreactor niet onveilig.

Lees ook: Rechter: kernreactor Tihange hoeft niet dicht

Jarenlange kwestie
De zaak werd in 2016 aangespannen door negentig Belgische, Nederlandse, Duitse en Luxemburgse burgers, gemeenten en andere overheden. In Limburg hadden onder meer Maastricht en andere Zuid-Limburgse gemeenten zich aangesloten bij de zaak tegen de Belgische overheid, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controne FANC en exploitant Electrabel van de kerncentrale die hemelsbreed op zo'n 45 kilometer van Maastricht ligt. In Duitsland maakt met name de regio Aken zich sterk voor sluiting van de reactor.

Geen hoger beroep
Vier jaar later heeft de rechter uitspraak gedaan. De zaak krijgt geen vervolg. In hoger beroep gaan heeft namelijk geen zin. Tim Grüttemeier van de stadsregio Aachen heeft Penn laten weten dat een hoger beroep minimaal twee jaar in beslag neemt. Tegen die tijd is kernreactor Tihange-2 al dicht.

Besluit regering
De Belgische regering besloot eerder namelijk al dat de kerncentrales in het land in 2025 worden gesloten. Tihange-2 sluit volgens de planning in februari 2023, de andere reactoren in oktober 2025.

Lees ook: Tihange-controleur: 'We hebben ons werk goed gedaan'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen