Overslaan en naar de inhoud gaan

Kernreactor Tihange-2: Geen hoger beroep tegen uitspraak

Geplaatst opdonderdag 26 november 2020 - 19:33

De jarenlange kwestie rond kernreactor Tihange-2 in het Belgische Hoei krijgt geen vervolg. Er komt geen hoger beroep tegen de uitspraak dat de kernreactor niet dicht hoeft.

Dat schrijft burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht in een brief aan de gemeenteraad.

Niet onveilig
De Rechtbank van Eerste Aanleg, vergelijkbaar met een gewone Nederlandse rechtbank, heeft onlangs uitspraak gedaan. Volgens de Belgische rechter was de kernreactor niet onveilig.

Lees ook: Rechter: kernreactor Tihange hoeft niet dicht

Jarenlange kwestie
De zaak werd in 2016 aangespannen door negentig Belgische, Nederlandse, Duitse en Luxemburgse burgers, gemeenten en andere overheden. In Limburg hadden onder meer Maastricht en andere Zuid-Limburgse gemeenten zich aangesloten bij de zaak tegen de Belgische overheid, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controne FANC en exploitant Electrabel van de kerncentrale die hemelsbreed op zo'n 45 kilometer van Maastricht ligt. In Duitsland maakt met name de regio Aken zich sterk voor sluiting van de reactor.

Geen hoger beroep
Vier jaar later heeft de rechter uitspraak gedaan. De zaak krijgt geen vervolg. In hoger beroep gaan heeft namelijk geen zin. Tim Grüttemeier van de stadsregio Aachen heeft Penn laten weten dat een hoger beroep minimaal twee jaar in beslag neemt. Tegen die tijd is kernreactor Tihange-2 al dicht.

Besluit regering
De Belgische regering besloot eerder namelijk al dat de kerncentrales in het land in 2025 worden gesloten. Tihange-2 sluit volgens de planning in februari 2023, de andere reactoren in oktober 2025.

Lees ook: Tihange-controleur: 'We hebben ons werk goed gedaan'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen