Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kerncentrales blokkeren overgang naar duurzame energie'

Geplaatst opzondag 18 juni 2017 - 15:59

Pas als de kerncentrales in België dicht gaan zal de Belgische regering gedwongen worden om werk te maken van een duurzame energievoorziening.

Dat is de overtuiging van Peer de Rijk, directeur van milieuorganisatie WISE die volgende week zondag de protestdemonstratie tegen de kerncentrale van Tihange organiseert.

Lui
In het L1 radioprogramma De Stemming noemde De Rijk de Belgische regering lui. "Zolang de kerncentrales draaien maakt de Belgische regering geen haast met duurzaam beleid". Ecomodernist Bart Coenen was het daar helemaal mee oneens. "Overal waar kerncentrales worden gesloten stijgt de uitstoot van CO2. De productie van energie wordt daar namelijk opgevangen met fossiele centrales". Als voorbeeld noemde Coenen Duitsland waar sinds de sluiting van de kerncentrales meer elekriciteit in kolencentrales wordt opgewekt. Daarom hebben we kerncentrales voorlopig nodig, denkt Coenen.

Hij vindt ook dat de centrale in Tihange gewoon moet blijven werken omdat de installatie volgens de Belgische controle-instantie FANC veilig is. De Rijk vindt dat onverantwoord omdat de centrale in Tihange volgens WISE gevaarlijke scheurtjes heeft die een kernramp kunnen veroorzaken. "Als je de centrale open laat neem je het risico dat een groot ongeluk morgen plaatsvindt."

Verwaarloosbaar
Juist die risico's acht Coenen verwaarloosbaar. Niet alleen is hij ervan overtuigd dat de centrale in Tihange veilig is, ook het opwekken van stroom via kernenergie is volgens de ecomodernist niet gevaarlijk. In de Westerse wereld is volgens hem nog nooit iemand om het leven gekomen door kernenergie. "Er meer doden gevallen zijn doordat mensen van een windmolen vallen of van een dak als ze zonnepanelen aan het installeren zijn."

Boos
De Rijk wordt boos als die vergelijking gemaakt wordt. "Het kan wel zo zijn dat er in Fukushima geen directe doden zijn gevallen bij de kernramp maar met kernenergie is het zo dat vanwege de straling ziekte en dood zich pas later manifesteren."

Volgens de directeur van WISE hebben zich inmiddels 30.000 mensen aangemeld voor de kettingactie tegen Tihange volgende week zondag. Hij verwacht dat dit aangroeit tot 60.000 omdat veel mensen onaangemeld zullen meedoen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Petitie gestart voor sluiting kerncentrale Tihange
Kerncentrale Tihange bewaakt tegen drones
Veiligheidsregio wist niet van alarmerende studie Tihange
Jodiumtabletten in de bus: 5 vragen en antwoorden
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen