Overslaan en naar de inhoud gaan

Kermisexploitanten luiden noodklok

Geplaatst opdinsdag 31 maart 2020 - 16:52

Door de coronacrisis dreigt een groot deel van de kermisexploitanten in de problemen te komen.

De sector wordt extra hard getroffen omdat ze in de periode maart tot oktober hun geld moeten verdienen voor het hele jaar. Maar de kermissen zijn tot juni taboe.

Startblokken
De Kerkraadse kermisfamilie Swinkels stond met hun attracties al in de startblokken voor een nieuw kermisseizoen. Maar door de coronacrisis viel het begin in het water. “We hadden onze minicars net in Amsterdam opgezet”, herinnert Michel Swinkels zich. “Toen kregen we het bericht dat alle kermissen waren afgelast en konden we weer terug gaan om alles weer af te breken.”

Seizoensbedrijf
De kermissen zijn in ieder geval tot 1 juni geschrapt, zo heeft de overheid laten weten. “Maar ik vrees dat het daar niet bij blijft.” En dat is volgens Swinkels een enorme financiële strop voor alle kermisexploitanten. Hij heeft een oliebollenkraam, minicars en botsauto’s. Met deze attracties trekt hij in de lente en zomer van kermis naar kermis. “We zijn een seizoenbedrijf. In de wintermaanden hebben we alleen de verkoop van oliebollen. Veder doen we onderhoud en komt er weinig binnen.”

Fors geïnvesteerd
Zijn jongere broer Pierre trekt met attracties voor voornamelijk kinderen door Nederland. Hij heeft begrip voor de maatregel van de overheid. “Het is alleen vervelend dat het net op dit moment gebeurt", zegt hij. "Was dit in het najaar gebeurd, na het seizoen, dan had je nog spek op de ribben. Nu hebben we net fors geïnvesteerd in het nieuwe seizoen en hebben we geen inkomsten."

Unieke situatie
Vooral de onzekerheid maakt het moeilijk. “Als je weet hoe lang het gaat duren, dan kun je je daarop voorbereiden. Maar nu weten we niks.” Volgens vader Karel Swinkels is de huidige situatie nog nooit voorgekomen. “Ik ben 70 jaar oud en geboren op de kermis in Nieuwenhagen. Ik heb alles meegemaakt”, blikt hij terug. “Slecht weer. Te warm weer. Recessies. Maar zelfs toen hadden we nog inkomsten. Nu komt er helemaal niks binnen.”

Kermisfamilie Swinkels
Kermisexploitanten Michel, Pierre en vader Karel Swinkels uit Kerkrade
Foto: L1

Nestor
De nestor van de familie maakt zich dan ook grote zorgen. "De coronacrisis is ingeslagen als een bom. Op het moment dat je eruit wil, als je naar de kermissen wilt, dan mag je niet", zegt hij. "We kunnen het wel nog een tijdje uitzingen. Maar als het straks augustus, september wordt, dan is het seizoen weer voorbij. En dan komt de winter."

Financiële hulp
De familie kijkt nu hoe ze financieel geholpen kunnen worden. "We kijken nu wat een gemeente of andere overheden voor ons kunnen betekenen”, verklaart Michel Swinkels. “Ook is de belangenvereniging aan het kijken hoe we steun kunnen krijgen. Maar dat is allemaal nog niet duidelijk.”

Personeel
Personeel op straat zetten, dat willen ze in ieder geval niet. “Ik heb drie mensen in vaste dienst”, zegt Michel. “Daar heb ik een band mee. En die heb ik straks ook weer hard nodig.” Ook Pierre Swinkels probeert zijn personeel in dienst te houden. “We doen nu extra onderhoud. Dan kunnen ze toch aan het werk blijven.”

Einde kermis?
Financiële steun is volgens de exploitanten hard nodig. Zo niet, dan gaan veel bedrijven het moeilijk krijgen. "Of dit het einde van de kermis betekent?", vraagt Karel Swinkels zich af. "Exploitanten zijn doorzetters, zijn vindingrijk. Geven niet snel op. Maar het gaat wel moeilijk worden." Ook Michel Swinkels wil niet van opgeven weten. "Maar dan moeten we dit seizoen wel nog open kunnen. Gebeurt dat niet, dan gaat het heel moeilijk worden."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen