Overslaan en naar de inhoud gaan

Kermisdemonstratie: 'Als het moet blijf ik hier slapen'

Geplaatst opdonderdag 11 juni 2020 - 19:32

De Limburgse kermisexploitanten kijken tevreden terug op de demonstratie in Den Haag. Omdat ze hun attracties weer op kermispleinen willen plaatsen, protesteerden zij donderdag op het Malieveld met veel collega-exploitanten.

Uit Limburg waren ongeveer 200 demonstranten aanwezig, van verschillende bekende kermisfamilies. Zij voeren actie, omdat het kabinet vanwege de uitbraak van het coronavirus het kermisseizoen heeft stilgelegd.

Bron: RTV Drenthe

Lees ook: Limburgse kermisexploitanten demonstreren in Den Haag

Slapen
"Als het moet, blijf ik hier tot maandag slapen om mijn punt duidelijk te maken", zegt Pierre Swinkels uit Kerkrade. Hij exploiteert onder meer eetkramen, een draaimolen en de Gravitron waarin de kermisliefhebber een gevoel van gewichtloosheid krijgt.

Hij vindt het jammer dat het massale kermiskonvooi eerder op de dag op de A12 is tegengehouden door de ME. "Maar ik begrijp het wel." Grootse probleem is volgens Swinkels dat het gras op het Malieveld net is ingezaaid en dat ze er daarom niet met vrachtwagens op mochten staan.

Lees ook: Kermisprotest stagneert uren vredig op Haagse snelweg

Investeringen
"De nood is best hoog", vertelt Joanne Buwalda, telg uit een Limburgse kermisfamilie die vooral bekend is om haar achtbanen. Zelf exploiteert Joanne een churros-kraam. "We hebben grote investeringen gedaan met onze familie, maar geld komt er niet binnen."

Ze geeft aan dat veel kermisfamilies te maken hebben met investeringen die niet kunnen worden terugverdiend nu de kermis niet draait. Noodsteun vanuit de overheid is er niet voor de kermiswereld. We zijn bang dat we het hele jaar niet open mogen. Daarom staan we hier, want we willen zo snel mogelijk weer aan de slag." Het kabinet moet van de Tweede Kamer onderzoeken of kermissen al voor 1 september kunnen draaien.

Zevende generatie
Jeffrey Dauphin uit Weert staat te demonstreren voor zijn kinderen. "Ik ben de zevende generatie en ik wil het bedrijf door kunnen geven aan mijn kinderen." Hij vindt het raar dat kermissen zijn verboden.

Plannen
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid geeft aan dat hij woensdag met de kermisbranche heeft gesproken en dat hij uitziet naar de plannen van de exploitanten om in 'het nieuwe normaal' de kermis weer aan de praat te krijgen.

Bron: NOS

Ideeën
Dauphin heeft daar wel ideeën over. "In een winkelstraat is het de eigen verantwoordelijkheid van bezoekers om anderhalve meter afstand te houden. Dat is op een kermis niet anders. In de attracties kunnen we die afstand wel regelen, dat is geen probleem."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen