Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerkradenaren opgepakt bij internationale undercoveractie

Geplaatst opmaandag 7 juni 2021 - 21:38

Een duo uit Kerkrade is maandag gearresteerd bij een internationale undercoveroperatie, waarbij de politie zelf cryptotelefoons op de markt bracht en criminelen via die telefoons afluisterde en volgde.

De politie wilde de arrestatie van de Kerkradenaren maandag niet bevestigen, maar uit informatie van L1 blijkt dat ze wel degelijk zijn ingerekend.

Man en vrouw
Het gaat om een man en een vrouw die maandagmorgen in een woning aan de Pannesheiderstraat zijn aangehouden. De politie deed ook een inval in een loods in Eygelshoven. Volgens opsporingsbronnen vonden de speurders drugs en cash geld, maar vooralsnog is niet bekend om welke drugs en bedragen het gaat. Hun advocaat Peer Szymkowiak weigert ieder commentaar.

Meerdere landen
De arrestaties in Kerkrade zijn onderdeel van een grootschalige politieactie. Ook in onder meer Zweden en Duitsland zijn huiszoekingen gedaan in het kader van een internationale actie waar zestien landen en Europol bij betrokken zouden zijn.

In Duitsland zouden zeker honderd huizen zijn doorzocht, is in Duitse media te lezen. Bij invallen in Zweden zijn meerdere mensen opgepakt, meldt Aftonbladet. De Zweedse minister van Binnenlandse Zaken Mikael Damberg zei tegen Aftonbladet dat de regering op de hoogte is gesteld van de actie. "Veel criminelen zullen zich nu zorgen maken." Hij zegt trots te zijn op de Zweedse bijdrage.

Immense operatie
Aan de arrestatie is een immense undercoveroperatie voorafgegaan, onthulde De Telegraaf maandagavond. Opsporingsdiensten uit verschillende landen brachten zelf een cryptotelefoon, een versleuteld toestel waarmee je enkel berichten kunt sturen, op de markt onder codenaam ANOM. Criminelen dachten dat het om een echt toestel ging en namen de toestellen gretig af.

Ze wisten op dat moment niet dat ze recht in de armen van justitie liepen. Speurders konden maandenlang meelezen met criminelen en konden ook hun locatie zien. Volgens De Telegraaf vonden er maandag wereldwijd 'honderden' invallen en arrestaties plaats.

Gekraakte berichten
Het is niet voor het eerst dat opsporingsdiensten een stevige tik uitdelen aan het criminele milieu. In de afgelopen jaren werden versleutelde chatdiensten als EncroChat, Ennetcom, PGP Safe en Sky gekraakt. Dat leidde tot een storm aan arrestaties en daaropvolgende strafzaken. Advocaten bestrijden overigens nog altijd de rechtmatigheid van dergelijke hacks als bewijs.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen