Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerkradenaren beklagen zich het vaakst over geluidsoverlast

Geplaatst opmaandag 18 november 2019 - 8:32

Harde muziek, een luidruchtige buurman of ander lawaai dat mensen uit hun slaap houdt: het lijkt in Kerkrade vaker voor te komen dan in andere Limburgse gemeenten.

Dat blijkt uit cijfers over het eerste halfjaar van 2019 die Localfocus bij de politie heeft opgevraagd.

246 keer
In Kerkrade zijn mensen het vaakst de dupe van geluidsoverlast. Althans: in die gemeente wordt daar relatief het vaakst over geklaagd. In de eerste zes maanden van dit jaar werd de politie 246 keer gebeld vanwege geluidsoverlast, goed voor 5,4 meldingen per duizend inwoners.

Jongeren en buren
Uit de cijfers blijkt bovendien dat de geluidsoverlast in Kerkrade amper door horecazaken of evenementen veroorzaakt wordt. De lawaai blijkt van andere zaken afkomstig te zijn: volgens Localfocus gaat het vaak om jongeren of buren die ervoor zorgen dat bewoners een gebrek aan rust ervaren.

Heerlen en Vaals
In Heerlen, de nummer twee op de lijst, komt geluidsoverlast relatief iets minder vaak voor dan bij buurgemeente Kerkrade: daar gaat het omgerekend om 5 meldingen per duizend inwoners. In Vaals, de nummer drie op de lijst, kreeg de politie 4,4 meldingen per duizend inwoners.

Rust
Mensen die van iets meer rust houden, kunnen het best naar de gemeente Maasgouw verhuizen. Daar ontving de politie slechts 20 meldingen, omgerekend minder dan 1 per 1000 inwoners. Ook in Echt-Susteren, Eijsden-Margraten, Horst aan de Maas en Peel en Maas is het qua sereniteit goed toeven.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen