Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerkradenaren beklagen zich het vaakst over geluidsoverlast

Geplaatst opmaandag 18 november 2019 - 8:32

Harde muziek, een luidruchtige buurman of ander lawaai dat mensen uit hun slaap houdt: het lijkt in Kerkrade vaker voor te komen dan in andere Limburgse gemeenten.

Dat blijkt uit cijfers over het eerste halfjaar van 2019 die Localfocus bij de politie heeft opgevraagd.

246 keer
In Kerkrade zijn mensen het vaakst de dupe van geluidsoverlast. Althans: in die gemeente wordt daar relatief het vaakst over geklaagd. In de eerste zes maanden van dit jaar werd de politie 246 keer gebeld vanwege geluidsoverlast, goed voor 5,4 meldingen per duizend inwoners.

Jongeren en buren
Uit de cijfers blijkt bovendien dat de geluidsoverlast in Kerkrade amper door horecazaken of evenementen veroorzaakt wordt. De lawaai blijkt van andere zaken afkomstig te zijn: volgens Localfocus gaat het vaak om jongeren of buren die ervoor zorgen dat bewoners een gebrek aan rust ervaren.

Heerlen en Vaals
In Heerlen, de nummer twee op de lijst, komt geluidsoverlast relatief iets minder vaak voor dan bij buurgemeente Kerkrade: daar gaat het omgerekend om 5 meldingen per duizend inwoners. In Vaals, de nummer drie op de lijst, kreeg de politie 4,4 meldingen per duizend inwoners.

Rust
Mensen die van iets meer rust houden, kunnen het best naar de gemeente Maasgouw verhuizen. Daar ontving de politie slechts 20 meldingen, omgerekend minder dan 1 per 1000 inwoners. Ook in Echt-Susteren, Eijsden-Margraten, Horst aan de Maas en Peel en Maas is het qua sereniteit goed toeven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen