Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerkrade wil weer middelbare school: Het Martin Buber

Geplaatst opwoensdag 30 september 2020 - 15:17

Er moet weer volwaardig middelbaar onderwijs in Kerkrade komen. De gemeenteraad heeft het college opdracht gegeven om alles in het werk te stellen om hiervoor te zorgen.

Het plan voor de nieuwe school is woensdagmiddag gepresenteerd.

Geen ziel
Op dit moment heeft de gemeente met 45.000 inwoners alleen een locatie van het Beroepscollege Parkstad, waar vmbo-onderwijs wordt gegeven. Andere scholieren uit Kerkrade moeten naar Heerlen of Landgraaf. "Er ontbreekt een stuk in onze ziel", illustreerde burgemeester Petra Dassen het gemis aan middelbaar onderwijs.

Buber
Als alles lukt gaan de eerste lessen op Het Martin Buber, zoals de school gaat heten, in augustus 2023 van start. De komende maand wordt al gepeild hoe groot de belangstelling is voor de school, zodat voor volgend jaar zomer een aanvraag kan worden ingediend bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het antwoord op die aanvraag moet dan voor mei 2022 binnen zijn, waarna begonnen kan worden met de bouw.

Agora
Het Martin Buber moet een school worden volgens het Agora-principe, aangevuld met de filosofie van naamgever Martin Buber. Er komt geen jaarklassensysteem waar kinderen kunnen blijven zitten. In plaats daarvan krijgen de scholieren het onderwijs krijgen dat ze willen en aankunnen. Dat kan op vwo, maar ook op vmbo-niveau. In Roermond wordt al enkele jaren Agora-onderwijs gegeven op de Niekée-school.

Lees ook: Eerste eindexamenuitslagen voor Agora-school

Geen huiswerk
Het onderwijs gebeurt niet alleen in het schoolgebouw, maar ook op andere plekken in Kerkrade. Interessant voor de leerlingen: de lessen duren van 9 tot 5 uur, en er wordt geen huiswerk gegeven. Op die manier is het de bedoeling dat de leerlingen vooral zelfbewustzijn en zelfvertrouwen krijgen waarmee ze de rest van hun leven aan de slag kunnen. Met een filmpje probeert de gemeente de inwoners alvast warm te krijgen voor de school.

Samenwerking
De gemeente hoopt dat onderwijsinstellingen als Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad SVOPL of LVO zich bij het plan willen aansluiten. Ook zoekt de gemeente samenwerking met MOVARE, de onderwijskoepel waar alle basisscholen in de gemeente onder vallen, en andere instellingen die zich met onderwijs, kinderopvang en ook jeugdhulp bezighouden.

Het voortgezet onderwijs in Kerkrade leidt een zieltogend bestaan sinds in 2012 het Campus-gebouw vanwege scheurtjes werd gesloten. In dat toen slechts een paar jaar oude pand waren College Rolduc en het Charlemagne College gevestigd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen