Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerkrade wil huur stadion Roda verlagen om club te redden

Geplaatst opdonderdag 4 juni 2020 - 18:48

De nieuwe investeerders van Roda JC krijgen hun zin van het gemeentebestuur van Kerkrade. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders hoeft de club van 2021 tot en met 2023 maar 250.000 euro huur per jaar te betalen voor het stadion in plaats van 800.000 euro.

Gaat de gemeente niet akkoord, dan trekken de nieuwe financiers van Roda de stekker eruit en gaat de club failliet. De gemeente zou dan met een schuld van 19 miljoen euro voor het stadion blijven zitten.

Harde voorwaarde
"De investeerders beschouwen het participeren van de gemeente in het toekomstplan als harde voorwaarde", schrijven B en W. "Geen akkoord betekent dat zij niet gaan investeren, dat betekent dat Roda JC geen toekomst meer heeft."

In de periode 2024-2046 moet Roda in het voorstel van B en W de ontbrekende 5,5 ton per jaar alsnog terugbetalen. De gemeenteraad buigt zich op 1 juli over dit voorstel.

Gevolgen faillissement
Vier ondernemers gaan het jaarlijkse verlies van Roda van 1,5 miljoen euro dekken, onder voorwaarde van de gewenste huurverlaging. Gebeurt dat niet, dan gaat de club failliet, waarmee er een einde komt aan veertig jaar profvoetbal in Kerkrade, aldus B en W. "De gevolgen daarvan zijn aanzienlijk."

Naast de schuld van 19 miljoen van het stadion betekent dit "het wegvallen van de maatschappelijk-economische betekenis voor de stad en het hebben van een leeg stadion terwijl de vaste lasten van dat stadion wel doorlopen".

1,2 miljoen euro
Kerkrade liep de afgelopen drie jaar al 1,2 miljoen mis met het stadion. Dit omdat de huur tussen 2018 en 2020 ook al werd verlaagd naar vier ton. Die ontbrekende 1,2 miljoen worden opgeteld bij het nieuwe gat van 1,65 miljoen dat de komende drie jaar ontstaat.

Als Roda voor eind 2023 in de eredivisie voetbalt, dan vervalt de huurverlaging en wordt eerder begonnen met de aflossing, afhankelijk van wat de club kán aflossen.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen