Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerkrade wil groene stroom uit Duitsland

Geplaatst opdinsdag 13 oktober 2020 - 15:15

Kerkrade wil duurzame elektriciteit halen uit een energiepark in de Duitse buurgemeente Herzogenrath.

De gemeente heeft daarover een brief geschreven aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) samen met de provincies Limburg, Drenthe en Overijssel en de gemeenten Losser en Emmen. Ook die twee gemeenten zijn bezig met projecten op het gebied van grensoverschrijdende duurzame energie.

Wetswijziging
De provincies en de gemeenten vragen de minister om Kerkrade, Losser en Emmen aan te wijzen als experimenteergebied voor grensoverschrijdende energie-uitwisseling. Want voor een definitieve regeling is een wetswijziging nodig.

Op basis van de Elektriciteitswet uit 1998 mogen buurgemeenten vraag en aanbod van elektriciteit niet onderling regelen. Daar komt bij dat er geen verdrag is tussen Duitsland en Nederland om de subsidies voor wind- en zonne-energie uitwisselbaar te maken.

Duurzaam, met behoud van ruimte
Concreet wil Kerkrade de stroom uit Herzogenrath halen uit een groot park met duizenden zonnepanelen op de helling van een grote zandgroeve van de Nivelsteiner Sandwerke.

De elektriciteit uit de grensgemeente kan bijdragen aan de verduurzaming van de gemeente Kerkrade zonder dat een onevenredig beslag op de ruimte in Kerkrade wordt gedaan, aldus de brief. ‘Het project draagt zodoende bij aan versnelling van de energietransitie in het grensgebied en aan efficiënt en verantwoord ruimtegebruik’.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen