Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerkrade voorvechter minder politie-inzet bij voetbalduels

Geplaatst opwoensdag 20 november 2019 - 14:27

De inzet van politiemensen bij thuiswedstrijden van Roda JC is in de afgelopen jaren sterk afgenomen. Dat zegt de gemeente Kerkrade in een reactie tegen L1.

Dinsdag werd bekend dat de derby MVV-Roda JC en Roda's thuisduel tegen FC Twente tot de vijf Keuken Kampioen Divisie-duels van het afgelopen seizoen horen waarbij de meeste politie op de been was. De Zuid-Limburgse derby vroeg zelfs om meer politie-inzet dan welk Eredivisie-duel dan ook.

Lees ook: Politie-inzet Limburgse derby overstijgt eredivisieniveau

Uitzondering
Een woordvoerder van de gemeente laat namens burgemeester Petra Dassen-Housen weten alleen te kunnen reageren op de thuiswedstrijden van Roda JC. Roda JC-FC Twente, op 1 maart 2019, was volgens haar de enige wedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion waarbij de politie-inzet werd opgeschaald. "Dat was omdat in het seizoen 2017/2018 sprake was van zeer veel vuurwerk in het uitvak door supporters van FC Twente en dit tot gevaarlijke situaties leidde. Extra controles op vuurwerk waren noodzakelijk in het kader van normalisatie en ter voorkoming van wederom gevaarlijke situaties."

Top vijf
Bij die wedstrijd waren 1098 uren aan politie-inzet, ofwel 122 politiemensen noodzakelijk. Die stuurden nog vóór de aftrap vier bussen met Twente-supporters terug. Alleen bij de wedstrijden MVV-Roda JC (3075 inzeturen), FC Twente-Jong AZ (1955 inzeturen) en MVV-Helmond Sport (1525 inzeturen) was meer politie op de been. MVV-FC Twente completeerde de top vijf met 878 inzeturen.

Lees ook: FC Twente boos na terughalen bussen Roda-duel

Politie bij voetbalderby MVV Maastricht - Roda JC (18 nov 2018)
Foto: Esther Raats (L1)

Voorvechter
Waar een woordvoerder van de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn 'niets aan de cijfers toe te voegen heeft', wil Kerkrade de politie-inzet wel toelichten. "De aantallen zijn gedurende de afgelopen drie seizoenen flink afgenomen. De vermindering is ook mede het resultaat van de getroffen inspanningen in het kader van normalisatie. De gemeente Kerkrade is hier groot voorvechter van en streeft naar minder politie-inzet bij de thuiswedstrijden van Roda JC."

354 uren per duel
In het seizoen 2016/2017 waren er rondom de zeventien thuiswedstrijden van Roda JC 9509 inzeturen, omgerekend 559 per wedstrijd. Een seizoen later liep de politie-inzet terug tot gemiddeld 440 inzeturen per wedstrijd. In het vorige seizoen, 2018/2019, waarin Roda JC niet langer in de Eredivisie maar in de minder prestigieuze én minder bezochte Keuken Kampioen Divisie acteerde, daalde de politie-inzet tot 354 uren per duel.

Overleg
Hoeveel politie bij een betaald voetbal-wedstrijd aanwezig is, wordt voorafgaand aan het seizoen beoordeeld bij een veiligheidsoverleg tussen club, politie, gemeente, brandweer en Openbaar Ministerie. Daarbij wordt per duel een inschatting gemaakt van risico's en welke maatregelen noodzakelijk zijn om de wedstrijddag in goede banen te leiden. In de weken en dagen voorafgaand aan een wedstrijd wordt opnieuw bekeken of die ingeschatte politie-inzet afdoende is.

Verantwoordelijkheid
Bij een wedstrijd zijn de thuisclub en voetbalbond KNVB verantwoordelijk voor de veiligheid in het stadion zelf. Beveiligingskosten zoals stewards, (camera)toezicht en beveiligers komen voor rekening van de clubs, terwijl de KNVB regels stelt en handhaaft, bijvoorbeeld via stadionverboden. Buiten het stadion is de overheid verantwoordelijk voor de veiligheid en treedt de politie op als handhaver. De kosten van de politie-inzet komen dan ook niet op het bordje van de gemeente.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen