Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerkrade voorvechter minder politie-inzet bij voetbalduels

Geplaatst opwoensdag 20 november 2019 - 14:27

De inzet van politiemensen bij thuiswedstrijden van Roda JC is in de afgelopen jaren sterk afgenomen. Dat zegt de gemeente Kerkrade in een reactie tegen L1.

Dinsdag werd bekend dat de derby MVV-Roda JC en Roda's thuisduel tegen FC Twente tot de vijf Keuken Kampioen Divisie-duels van het afgelopen seizoen horen waarbij de meeste politie op de been was. De Zuid-Limburgse derby vroeg zelfs om meer politie-inzet dan welk Eredivisie-duel dan ook.

Lees ook: Politie-inzet Limburgse derby overstijgt eredivisieniveau

Uitzondering
Een woordvoerder van de gemeente laat namens burgemeester Petra Dassen-Housen weten alleen te kunnen reageren op de thuiswedstrijden van Roda JC. Roda JC-FC Twente, op 1 maart 2019, was volgens haar de enige wedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion waarbij de politie-inzet werd opgeschaald. "Dat was omdat in het seizoen 2017/2018 sprake was van zeer veel vuurwerk in het uitvak door supporters van FC Twente en dit tot gevaarlijke situaties leidde. Extra controles op vuurwerk waren noodzakelijk in het kader van normalisatie en ter voorkoming van wederom gevaarlijke situaties."

Top vijf
Bij die wedstrijd waren 1098 uren aan politie-inzet, ofwel 122 politiemensen noodzakelijk. Die stuurden nog vóór de aftrap vier bussen met Twente-supporters terug. Alleen bij de wedstrijden MVV-Roda JC (3075 inzeturen), FC Twente-Jong AZ (1955 inzeturen) en MVV-Helmond Sport (1525 inzeturen) was meer politie op de been. MVV-FC Twente completeerde de top vijf met 878 inzeturen.

Lees ook: FC Twente boos na terughalen bussen Roda-duel

Foto: Esther Raats (L1)

Voorvechter
Waar een woordvoerder van de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn 'niets aan de cijfers toe te voegen heeft', wil Kerkrade de politie-inzet wel toelichten. "De aantallen zijn gedurende de afgelopen drie seizoenen flink afgenomen. De vermindering is ook mede het resultaat van de getroffen inspanningen in het kader van normalisatie. De gemeente Kerkrade is hier groot voorvechter van en streeft naar minder politie-inzet bij de thuiswedstrijden van Roda JC."

354 uren per duel
In het seizoen 2016/2017 waren er rondom de zeventien thuiswedstrijden van Roda JC 9509 inzeturen, omgerekend 559 per wedstrijd. Een seizoen later liep de politie-inzet terug tot gemiddeld 440 inzeturen per wedstrijd. In het vorige seizoen, 2018/2019, waarin Roda JC niet langer in de Eredivisie maar in de minder prestigieuze én minder bezochte Keuken Kampioen Divisie acteerde, daalde de politie-inzet tot 354 uren per duel.

Overleg
Hoeveel politie bij een betaald voetbal-wedstrijd aanwezig is, wordt voorafgaand aan het seizoen beoordeeld bij een veiligheidsoverleg tussen club, politie, gemeente, brandweer en Openbaar Ministerie. Daarbij wordt per duel een inschatting gemaakt van risico's en welke maatregelen noodzakelijk zijn om de wedstrijddag in goede banen te leiden. In de weken en dagen voorafgaand aan een wedstrijd wordt opnieuw bekeken of die ingeschatte politie-inzet afdoende is.

Verantwoordelijkheid
Bij een wedstrijd zijn de thuisclub en voetbalbond KNVB verantwoordelijk voor de veiligheid in het stadion zelf. Beveiligingskosten zoals stewards, (camera)toezicht en beveiligers komen voor rekening van de clubs, terwijl de KNVB regels stelt en handhaaft, bijvoorbeeld via stadionverboden. Buiten het stadion is de overheid verantwoordelijk voor de veiligheid en treedt de politie op als handhaver. De kosten van de politie-inzet komen dan ook niet op het bordje van de gemeente.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen