Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerkrade scherpt aanpak drugspanden aan

Geplaatst opwoensdag 7 februari 2018 - 10:06

De gemeente Kerkrade heeft het beleid rond drugspanden aangescherpt. Zo heeft de gemeente nu de mogelijkheid om een drugspand sneller te sluiten.

Door de aanpassing van het zogeheten Damoclesbeleid krijgt de gemeente meer mogelijkheden. Niet alleen kan een pand waar drugs worden gedeald of verhandeld sneller worden gesloten. Het blijft ook langer dicht.

Procentueel
Kerkrade is een van de gemeenten in Nederland waar procentueel veel woningen worden gesloten. In 2015 gingen er 44 panden op slot. Een jaar daarna waren dat er 51. Het leeuwendeel van de sluitingen had te maken met hennepkwekerijen. Bij het Meldpunt drugsoverlast kwamen 399 meldingen binnen.

Ontoelaatbaar
En het signaal dat veel bewoners zich onveilig voelen, is reden voor burgervader Jos Som om in te grijpen. "Ontoelaatbaar. Dit soort strapatsen pakken we met de lokale driehoek (gemeente, politie, justitie red.) keihard aan", zegt hij. "Woningen die worden gebruikt als wietfabriek gaan vanaf nu geen drie maanden, maar twintig weken op slot."

Nog verder aanscherpen
Daarnaast ligt er nog een wetsvoorstel waarin ervoor wordt gepleit dat er niet per se verdovende middelen aanwezig hoeven te zijn voordat er kan worden opgetreden. Dan kan er al worden ingegrepen als er aanwijzingen zijn dat er gedeald wordt of als de buurt er veel overlast van heeft. "Mocht het nodig zijn, dan wordt niet geaarzeld het beleid verder aan te scherpen", aldus Som.

Beek
De gemeente Beek scherpt het beleid ook aan. Niet zozeer omdat er meer plantages zijn. Maar vooral omdat deze steeds professionele zijn, zo zegt burgemeester Christine van Basten-Boddin. "We ruimen vaker meer dan duizend planten op. Een waarschuwing is dan niet meer op zijn plaats. Zo’n pand moet je meteen kunnen sluiten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen