Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerkrade krijgt veeg uit de pan om plaatsen beelden

Geplaatst opwoensdag 17 april 2019 - 13:52

Kerkrade moet de bewakingsbeelden waarop een journalist van De Limburger te zien is, direct offline halen.

Ook moet de gemeente van de rechtbank een rectificatie plaatsen waarin staat dat de beelden onrechtmatig gepubliceerd zijn. Die rectificatie moet vier weken op de homepage van de gemeente staan.

Dwangsom
Doet Kerkrade dit niet, dan komt dit de gemeente op een dwangsom van 5000 euro per dag te staan.
Het kort geding was aangespannen door de journalist. Hij eiste ook een schadevergoeding, maar dat is afgewezen.

Lees ook: Journalist eist schadevergoeding om plaatsen Kerkrade

Krewinkel-affaire
Op de bewakingsbeelden was te zien hoe verslaggever Ruben van Erp bij de deuren van de gesloten raadszaal stond, terwijl daar de burgemeestersbenoeming werd besproken. Omdat het geluid ook op de gang te horen was, ving Van Erp op dat de Heerlense burgemeester Ralf Krewinkel een van de sollicitanten was. Dat nieuws bracht De Limburger een dag later, wat uiteindelijk leidde tot het aftreden van Krewinkel in Heerlen.

Niet strafbaar
Om het verhaal 'maximale openheid' te bieden, zette de gemeente de beelden online. Dat gebeurde nadat het OM al had geconcludeerd dat er niks strafbaars was gebeurd.

Lees ook: Kerkrade zet beelden 'luistervinkende' verslaggever online

Eigenrichting
Volgens de uitspraak is Kerkrade zelf op de stoel van de rechter gaan zitten door de beelden te publiceren, en heeft de gemeente de privacy van Van Erp geschonden. Ook moet de gemeente weten dat 'een burger bescherming verdient, met name tegen overheidsoptreden'.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen