Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerkrade gaat praten met Duitse buren over testmaatwerk

Geplaatst opvrijdag 9 april 2021 - 6:00

Burgemeester Petra Dassen van Kerkrade gaat praten met de Duitse buurgemeente Herzogenrath om te zien of er een alternatief kan komen voor de dure, verplichte coronatesten voor Nederlanders die naar Duitsland moeten voor school of werk.

Ze neemt daarvoor het eigen initiatief naar voorbeeld van een maatwerkoplossing die is afgesproken voor de gemeente Aalten in de Achterhoek en de Duitse buurgemeente Bocholt.

Gratis sneltest
Nederlanders en Duitsers die zeer regelmatig de grens passeren vanwege werk, school of sociale contacten kunnen in de gemeente Aalten vanaf vrijdag gratis een coronasneltest laten doen. Het initiatief daarvoor kwam van de Duitse Kreis Borken, waar Bocholt onder valt.

Hoge kosten
Nederland is sinds dinsdag door Duitsland tot hoogrisicogebied verklaard, waardoor er strenge reisbeperkingen gelden voor Nederlanders die naar Duitsland moeten of willen. De verplichte sneltest die Duitsland sinds begin deze week van grenspendelaars eist kost 75 tot 90 euro en is maar beperkt geldig. Een gezin met middelbare scholieren die aan de andere kant van de grens naar school gaan, is daardoor honderden euro's per week kwijt.

Nieuwstraat
In het Achterhoekse dorp Dinxperlo, dat deel uitmaakt van de gemeente Aalten, loopt de landsgrens precies door een straat. Dat is eveneens het geval in de Kerkraadse Nieuwstraat, die aan de ene kant in Nederland en de andere kant in Duitsland ligt en daar Neustraße heet.

Mensen kunnen daar in principe een boete krijgen als ze naar de overkant van de straat gaan of uit de auto stappen. In Kerkrade wonen veel Duitsers en andersom wonen er ook Nederlanders in Herzogenrath, voor wie de nieuwe regels een groot probleem vormen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen