Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerkrade doet aangifte tegen krant na lekken naam Krewinkel

Geplaatst opvrijdag 1 maart 2019 - 16:03

De gemeente Kerkrade gaat aangifte doen tegen De Limburger na het naar buiten brengen van de sollicitatie van Ralf Krewinkel naar de vacante burgemeesterpost in Kerkrade.

Naar aanleiding van de berichtgeving van de krant donderdag heeft de gemeente Kerkrade direct een onderzoek ingesteld.

Camera's
De Limburger schreef donderdag dat de raadsvergadering besloten was, maar dat door een geluidsinstallatie ook alles buiten de raadszaal te horen was. Uit het onderzoek van de gemeente, waarbij beelden van beveiligingscamera's zijn bekeken, blijkt volgens gemeente Kerkrade dat dit niet klopt.

Lees ook: 'Krewinkel solliciteerde in Kerkrade tijdens ziekte'

Reactie Kerkrade
"Wij betreuren ten zeerste de in de pers ontstane beeldvorming en de onnodige consequenties en impact die dit heeft voor alle betrokkenen", laat de voorzitter van de vertrouwencommissie weten die zich over de burgemeestersbenoeming heeft gebogen. Verdere toelichting wil de gemeente niet geven.

Lees ook: Burgemeester Ralf Krewinkel stapt op in Heerlen

Verklaring hoofdredactie krant
De hoofdredactie van De Limburger weerspreekt de lezing van de gemeente Kerkrade, zo staat in een verklaring op de website van De Limburger. De verslaggever van de krant kon 'woordelijk volgen wat er werd gezegd'. Na overleg met de hoofdredactie en zijn chef is er besloten woensdagavond niets te doen met wat de verslaggever had gehoord. "Donderdagochtend hebben we de zaak van alle kanten bekeken, is er overleg met onze advocaat geweest over mogelijke juridische implicaties en is aan het begin van de middag contact gezocht met de heer Krewinkel en gouverneur Bovens. Krewinkel liet weten niet inhoudelijk te willen reageren en Bovens onthield zich van commentaar", staat in de verklaring.

Lees ook: Bovens wil opheldering over lekken burgemeestersvoordracht

'Persoonlijk drama'
De krant heeft meegewogen dat de publicatie grote impact zou hebben op Krewinkel. "We beseffen dat dit een persoonlijk drama is. Dit hebben we meegewogen, maar dat heeft ons niet weerhouden van het publiceren van een verhaal over de sollicitatie van Krewinkel." De krant vindt het van maatschappelijk belang hun lezers te informeren over de gang van zaken rond de benoeming van een burgemeester en het opnieuw aan de slag gaan van een burgemeester die enige tijd ziek heeft thuis gezeten.

Lees ook: Heerlen wil Bovens in extra raad over 'Krewinkelgedoe'

Roemer
Donderdag werd bekend dat Petra Dassen aan de slag gaat als burgemeester in Kerkrade. Na het aftreden van Krewinkel donderdagavond werd vrijdag bekend dat Roemer langer aanblijft als waarnemend burgemeester.

Lees ook: Emile Roemer blijft langer als waarnemer in Heerlen

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen